Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Charles Manson ångrade sig aldrig
Charles Manson på väg till domstol 1969. Arkivbild.

Charles Manson ångrade sig aldrig

USATT

Charles Manson blev sinnebilden för ondska och ondskan har sin lockelse, är det sagt om USA:s mest ökände sektledare som nu är död.

Han fick sina lärjungar att utföra nio mord 1969 i Kalifornien. Ett offer var den höggravida skådespelaren Sharon Tate.

Manson dog på söndagen av mag-tarmproblem. Han blev 83 år och ångrade såvitt känt aldrig de bestialiska mord som blev ett slags symbol för att det idealistiska 60-talet var över.

Hans stirrande till synes helgalna blick förevigades på ett klassiskt Life-omslag i december 1969 inför den bisarra rättegång som väntade.

Under åren har den och andra Mansonbilder fått ikonisk status i vissa kretsar. Än i dag exploateras han för att sälja allehanda produkter. Äkta minnessaker är hårdvaluta på nätet.

Den lukrativa mixen av Hollywoodkändisar, kultbeteende, gruppsex, droger och vidriga mord tycks oemotståndlig.

Blev rovdjur

Mansons uppväxt blev hård. Mamman var en ensamstående 16-åring involverad i brott och prostitution som inte var så intresserad av honom. Småbrott blev Mansons väg som slutade på ungdomsanstalter där han piskades av personal och blev gruppvåldtagen av andra intagna.

När han var 18 år hade han förvandlats från byte till rovdjur, skriver Los Angeles Times.

Ytterligare brott ledde till fängelse, där han lärde sig spela gitarr och hur en hallick jobbar. När Manson släpptes 1967 drog han till Berkeley i Kalifornen.

I hippie-erans ”Summer of love” byggde den manipulative Manson upp sin ”familj” av mestadels unga kvinnor. 1969 levde sekten på en ranch nordväst om Los Angeles.

Året innan hade Manson av en slump träffat Dennis Wilson i popgruppen Beach Boys och spelat några av sina låtar för producenten Terry Melcher, som sade nej till ett kontrakt.

Den 9 augusti 1969 skickade den förbittrade Manson en mordpatrull till den burgna stadsdelen Bel-Air i Los Angeles. Målet var ett hus där Melcher bott. Mansons order löd: Döda alla som finns där.

Målet: raskrig

I huset bodde nu filmregissören Roman Polanski och hans fru Sharon Tate som var i åttonde månaden. Polanski var bortrest, men Tate och fyra andra var hemma.

”Mansonfamiljens” utsända, tre kvinnor och en man, visade ingen nåd.

Alla fem i Bel-Air dödades. Tate knivhöggs 16 gånger och med hennes blod skrevs ”PIG” på ytterdörren, enligt Los Angeles Times.

Dagen efter fick Manson sina mördare att hugga ihjäl makarna LaBianca i ett annat välmående Los Angeles-kvarter. De skar in ”WAR” i kvinnans skinn och skrev ”DEATH TO PIGS” med blod på kylskåpet.

Mordmotivet var, enligt åklagarna, att Manson hade hört ett dolt budskap i Beatles låt ”Helter skelter” om att framkalla ett raskrig mellan svarta och vita.

Ytterligare två personer mördades av sekten den sommaren. En musiker och en hantlangare på ranchen.

Många fans

Manson har kommit att representera mänsklighetens mörka och ondskefulla sida och av någon anledning finns det något i den mänskliga naturen som fascineras av ren, oförfalskad ondska, sade åklagaren Vincent Bugliosi 2009.

Enligt Bugliosi – som gav ut en bok om Manson som sålt i över sju miljoner exemplar – kan ”Mansonfamiljen” ha varit skyldiga till runt 35 mord i och utanför Los Angeles, skriver USA Today.

Rättegången pågick i 9,5 månader. En dag kom Manson dit med ett kryss i pannvecket. Hans medåtalade följde efter. Ibland satt de och sjöng. Domaren hotades och började bära pistol. Utanför domstolen satt unga kvinnor med rakade huvuden och bad för sektledaren.

Manson, som själv inte utförde morden, och tre andra åtalade dömdes 1971 till döden för nio mord. Året därpå förbjöd Kalifornien dödsstraff och det blev livstids fängelse i stället.

Under åren ställde Manson upp i flera intervjuer. Krysset i pannan gjorde han om till ett hakkors. Han fick dagligen i snitt fyra brev från fans till Corcoran-fängelset i Kalifornien.

För tre år sedan fick den då 80-årige Manson och en 27-årig kvinna utverkat en äktenskapslicens. Men relationen rann ut i sanden sedan kvinnan, enligt The Guardian, krävt att få ställa ut hans kropp efter frånfället.

About Sten

Check Also

Man död efter knivdåd i Borås

BrottTT En man som hittades knivskuren i stadsdelen Göta i Borås på tisdagen har avlidit …