Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Civila dödade trots eldupphör i Jemen

Civila dödade trots eldupphör i Jemen

JemenTT-AFP-Reuters

Nio personer har dödats i våldsamheter i Jemen under veckan, eldupphör till trots.

FN:s säkerhetsråd kräver att parterna tar tag i saken och drar sig tillbaka från landets viktiga hamnar omedelbart.

Åtta personer dödades i granatbeskjutning mot en marknad i området kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah tidigare i veckan, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA). Staden är central i den överenskommelse om eldupphör som de stridande parterna ingick i Sverige i början av december.

En kvinna dödades och tre barn skadades därtill när ett bostadshus besköts i den nordliga provinsen Hajjah.

Efter överenskommelsen i december har parterna legat i långdragna förhandlingar om hur den ska tolkas och implementeras i praktiken.

”Hedra era åtaganden”

FN meddelade förra veckan att de till slut enats om avtalets fas ett – som innebär förflyttning av soldater från viktiga hamnar och knutpunkter där förnödenheter kan passera. I tisdags sade FN-sändebudet Martin Griffiths att han hoppades att så skulle ske på tisdag eller onsdag den här veckan, men inget tyder på att det blev så.

FN:s säkerhetsråd kliver nu in i bilden och kräver i ett enhälligt uttalande att parterna drar sig tillbaka omedelbart.

Rådet uttrycker också ”oro över regelbundna rapporter om överträdelser av eldupphör”. Bägge sidor uppmanas att ”ta tillfället i akt att röra sig mot en hållbar fred genom att utöva återhållsamhet, trappa ned spänningar och hedra sina åtaganden i Stockholmsavtalet”.

Akut behov av mat

Omkring 80 procent av Jemens befolkning – runt 24 miljoner människor – behöver hjälpsändningar med mat, enligt FN. Tio miljoner av dem bedöms ligga på gränsen för svält.

”Landet står inför den värsta livsmedelskrisen i världen och ändå fortsätter dödandet. Parterna i konflikten måste göra allt de kan gör att skydda civila”, säger FN:s humanitära samordnare Lise Grande i ett uttalande.

Hon och FN-organet OCHA pekar inte ut någon part som skyldig i något av fallen där eldupphör överträtts. Det räknar till totalt 96 civila dödsfall i Jemen mellan den 1 januari och den 14 februari i år.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …