Home / Utrikes / Europa / Cologna: ”Det känns fantastiskt”
Dario Cologna, Arkivbild.

Cologna: ”Det känns fantastiskt”

LängdskidorTT

Efter två andra platser i Holmenkollen – nu fick Dario Cologna äntligen kliva högst upp på pallen i det prestigefyllda skidloppet.

Men det blev en tajt spurtstrid mot Martin Johnsrud Sundby.

Det känns fantastiskt, jag ville verkligen vinna här, säger schweizaren Cologna till SVT.

Det blev en dramatisk avslutning på en annars bitvis sömndrucken femmil i Holmenkollen i Oslo. Från startskottet fram till sista varvet var det en stor klunga som gjorde sällskap. Sedan satte en grupp om sju åkare färg på det gråa loppet.

I slutändan stod det mellan två åkare in på upploppet: Dario Cologna, Schweiz, och de senaste två årens segrare Martin Johnsrud Sundby, Norge.

”Hade ett långt ben”

Det blev en stenhård kamp och målfoto fick skilja Cologna och Sundby åt sedan de fällt sig över mållinjen.

Efter viss väntan stod det klart att Cologna vunnit med minsta möjliga marginal. Hans första seger i Holmenkollen efter två andra platser sedan tidigare.

Det blev en tuff match de sista kilometrarna, jag kände mig stark och säker på segern. Men Sundby kom starkt på upploppet och jag fick en känsla att han hade vunnit först, men jag hade ett långt ben, det var tur, säger han till SVT.

Efter OS i Pyeongchang har fokus varit att vinna den traditionstyngda tävlingen.

Jag har fått vänta på det. Det känns fantastiskt.

Trea i loppet kom Maxim Vylegzjanin, 1,1 sekunder efter.

Rickardsson bäste svensk

För ett sjukdomshärjat svenskt herrlag kom till slut fyra till start: oprövade namn som Petter Engdahl, Björn Sandström och Filip Danielsson.

Men också den ytterst meriterade och tidigare vinnare i Holmenkollen: Daniel Rickardsson. Han blev också bäste svensk på en 11:e plats, 43,5 sekunder bakom Cologna, efter att inte riktigt haft krafterna att haka på när den sju man starka gruppen stack iväg på slutvarvet.

Benen var inte riktigt hundra i dag jag var lite småstum hela tiden, sedan när det började gå undan på slutet kände jag att det fanns krafter kvar. Tyvärr var jag lite för långt bak och jag blev själv, det är inte optimalt

Han var ändå ganska tillfreds med sitt lopp och placering:.

Det var stabilt, det är det lilla sista som saknas, säger han.

Petter Engdahl som gjorde debut i världscupen slutade på en 23:e plats, Björn Sandström blev 26:a och Filip Danielsson 57:a

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …