"Gräns" har nio Guldbaggenomineringar. Pressbild.

Dags för årets Guldbaggegala

FilmTT

Blir det favorittippade ”Gräns” som blir Guldbaggens stora vinnare? I kväll får vi svaret när det är dags för årets gala.

Med totalt nio nomineringar är Ali Abbasis ”Gräns” Guldbaggegalans mest uppmärksammade film. Trolldramat är bland annat nominerad i de tunga kategorierna bästa film och bästa regi. Dessutom kan Eva Melander, som spelar trollet Tina, vinna bästa kvinnliga huvudroll och hennes motspelare Eero Milonoff kan ta hem bästa manliga biroll.

”Gräns” har även rönt internationella framgångar. Vid filmfestivalen i Cannes i våras fick den priset ”Un certain regard” och den utsågs även till Sveriges Oscarsbidrag, dock utan att ta sig vidare i nomineringsprocessen. Men när Oscarsgalan hålls den 24 februari har den ändå chans att vinna – i kategorin för bästa smink.

Efter ”Gräns” kommer ”Unga Astrid” och ”Goliat”, som båda har sex nomineringar var. Tre filmer tävlar även om publikens pris: ”Tårtgeneralen”, ”Den blomstertid nu kommer” och ”Vill du dansa”.

Kvällens värd är komikern och skådespelaren Emma Molin, och galaproducenterna har utlovat ett spektakulärt öppningsnummer som har stor chans att bli en snackis.

Galan direktsänds i SVT1 och på SVT Play klockan 20.00. På Play börjar man dessutom sända redan från röda mattan klockan 16.30.

About Sten

Check Also

Påven förespråkar partnerskapslagar

VatikanstatenTT-Reuters Påve Franciskus försvarar samkönade pars rätt att ingå registrerade partnerskap. De är alla Guds …