Home / Utrikes / Europa / Zarif: Ska se om dödsstraffet kan skjutas upp
Irans utrikesminister Javad Zarif.

Zarif: Ska se om dödsstraffet kan skjutas upp

IranTT

Dödsstraffet mot den svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalali kan komma att skjutas upp. Under ett besök i Sverige säger Irans utrikesminister Javad Zarif att han ska undersöka möjligheten.

Samtidigt poängterar han att Djalali dömts för ett mycket allvarligt brott.

Precis som i går följs den iranske utrikesministerns besök i Sverige av demonstranter som protesterar mot bristen på mänskliga rättigheter i landet. På plakaten som demonstranterna utanför fredsforskningsinstitutet Sipri i Solna bär finns budskap som ”Stop the killings” (Stoppa dödandet).

Inne på Sipri har utrikesministern under onsdagsförmiddagen hållit en föreläsning om ”Internationell rätt och unilateralism” som avslutades med en frågestund modererad av FN:s före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson. Högljudda slagord skanderas utifrån under anförandet och efteråt väntar ett 50-tal gulklädda, flaggbärande demonstranter en bit från byggnaden.

Skäms, skäms, ropar de.

”Mycket allvarligt brott”

I samband med frågestunden svarar Zarif bland annat på frågor om situationen för den svenskiranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali som dömts till döden i Iran, anklagad för spioneri.

Zarif understryker att rättsväsendet i hans hemland är oberoende. Han hävdar att Djalali dömts för ett mycket allvarligt brott som ledde till att flera människor miste livet.

Vi har gjort vårt bästa för att se om vi kan förbättra situationen. Vi gör vårt bästa för att se om straffet kan skjutas upp på humanitära grunder, säger han.

På en fråga från TT om han har något budskap till Djalalis familj som oroar sig för hans hälsa och liv, svarar Zarif att det även finns andra familjer som lider och som blivit offer för Djalalis påstådda brott.

Zarif hävdar att Djalalis brott kostat oskyldiga människor livet. Med nedtonad röst säger han:

De är också offer. Alltihop är väldigt hjärtskärande. Han har begått ett allvarligt brott, och allvarliga brott kan inte begås utan straff. Vi försöker att vara barmhärtiga, och vi är inte ett hämndlystet folk. Men vi måste skydda våra egna lagar och vårt eget folk.

Han lägger till:

Jag har medlidande med hans familj, som inte har begått något brott.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Det är oklart vad Zarif menar med att Djalali skulle ha gjort sig skyldig till andra människors död.

”Vårt skepp bröt inte mot lagar”

Zarif gav även sin syn på den av Iran beslagtagna brittiskflaggade oljetankern Stena Impero, som ägs av svenska Stena Bulk.

Han börjar med att säga att det iranska fartyget som dessförinnan beslagtogs av Gibraltar inte gjort något fel. Fartyget anklagades för att vara på väg mot Syrien med olja i strid mot sanktionerna.

Vårt skepp bröt inte mot några lagar, men det gjorde det här skeppet. Nu måste den juridiska processen få ha sin gång. Men vi är måna om att snabba på processen så att det här ärendet, som inte är vårt fel, kan avslutas, sade Zarif, som också uttryckte medlidande med besättningen på Stena Impero:

Vi har gjort allt vi kan för att underlätta situationen för besättningen.

Anförandet på Sipri föregicks av ett möte med Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i går. De två framträdde inte tillsammans, men enligt Wallström spände samtalet brett över mänskliga rättigheter, konflikten i Jemen, vikten av fri sjöfart i Hormuzsundet samt det vacklande globala kärnenergiavtal som slöts med Iran 2015.

Rundresa i Europa

Zarifs Sverigebesök är en del av en rundresa i norra Europa som han enligt bedömare gör för att säkra stöd för det i mångt och mycket havererade kärnenergiavtalet som landet ingått med omvärlden.

Kärnenergiavtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen i utbyte mot lyfta sanktioner. Skälet till att det är så hotat är att USA:s president Donald Trump i fjol backade från det och återinförde sanktioner mot Iran. Agerandet har fått flera företag som överväger affärer i Iran, bland annat flera svenska, att känna sig trängda. De ekonomiska morötter som Iran lovades har därmed till stor del uteblivit och ett frustrerat Teheran har återupptagit anrikningen av uran.

About Sten

Check Also

Turkiet hotar syriska armén om riktad insats

SyrienTT-Reuters Turkiet hotar med militär offensiv i Syrien för att återta kontrollen av områden kring …