Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Dålig säkerhet för museernas skatter
Besökare i det nyrenoverade Nationalmuseum, ett av de 13 centralmuseerna. Arkivbild.

Dålig säkerhet för museernas skatter

SäkerhetTT

Museerna har för dålig koll på sina föremål, fastslår en färsk rapport från Riksrevisionen.

Både på vilka föremål som finns i samlingarna, var de förvaras och vilket skick de är i.

Dessutom vidtas inte tillräckliga åtgärder för att förhindra stölder och skadegörelse, enligt Riksrevisionen, och museerna har svårt att leva upp till en rimlig nivå för att förhindra långsiktig skadegörelse.

Riksrevisionen har granskat 13 statliga centralmuseer, och undersökt hur de arbetar med säkerheten. Det visade sig att museerna jobbar hårt och ambitiöst med säkerheten, men resultatet blir trots det inte alltid så bra.

”Museerna har inte tillräckliga kunskaper om vilka föremål de förvaltar, var de finns och i vilket skick de är. Vid ett av museerna är till exempel bara en fjärdedel av föremålen registrerade och museet känner endast till placeringen för sjuttio procent av föremålen”, skriver riksrevisor Helena Lindberg.

Nu rekommenderas museerna att bland annat se över sina rutiner för tillträdesbegränsningar, ordna rutiner för att minska insiderproblematiken och få fram ändamålsenliga magasin.

Riksantikvarieämbetet rekommenderas också att ta fram råd för hur stöld och skadegörelse ska förebyggas och följa upp hur säkerhetsarbetet bedrivs samt dokumentera incidenter på museerna.

About Sten

Check Also

Tyskland: EU är inte bara en marknad

EUBryssel, TT:s korrespondent Coronakris och oeniga medlemsländer får hösten att se mörk ut i Europa. …