Fick Mangs ett tyst medgivande?

Vi är väl alla överens om att inte göra något också är fel, eller hur? Att ha makten att påverka, men att aktivt inte ingripa. Kolla åt andra hållet, vissla, låtsas som om det regnar, förvänta sig att det hela ska passera. Eller hur?

När Malmös egen laserman, Peter Mangs, berättar i en intervju för Sydsvenskan om hur han planerade en massaker i Malmö så undrar man egentligen vad som driver en människa in i så pass mörka tankar. I samma intervju kan man läsa att han anser att samhällets förfall är på grund av invandringen och att det därmed var hans ”skyldighet” att agera. Nu är det ju uppenbart att det slagit slint i huvudet på mannen, men jag kan inte låta bli att undra vad som var droppen i hans fall.

Frågar du mig så bidrar den rådande konformism vi har i samhället till att ge Mangs (och Breivik för den delen) det tysta medgivande de hela tiden sökt. Vad ska man annars tro när de som påstår sig inte vara rasister/homofober/sexister etc, inte uttrycker sin ståndpunkt ordentligt? När kollegan på jobbet oblygt och obehindrat spyr ut hat över diverse grupper i samhället och de andra i personalrummet fortsätter läsa tidningen som om inget har hänt? Hur ska man tolka alla dessa, tysta, anti-rasisters passivitet?

…när man inte ens kan kolla på en Youtube-video om dvärghamstrar utan att behöva läsa i kommentarsfältet om hur invandrare borde sparkas ut ur landet, så är det här en tid viktigare än någon annan där man måste säga ifrån…

Om du frågar mig och många andra, så är det lätt hänt att man får intrycket av att dessa tysta individer  egentligen håller med om det som sägs. Och om vi, som aktivt kämpar emot orättvisor får den uppfattningen, vad tror ni individer som Mangs tror? De som söker bekräftelse för sina inbillade farhågor om samhällets fördärv? De som letar efter uppmuntran, ett grönt ljus, en tumme upp för att gå och göra vad de anser är nödvändigt? Både Mangs och Breivik trodde sig någonstans att de gjorde samhället en tjänst genom sina gärningar. Bägge trodde sig vara representanter för den större massans outtalade missnöje.

Jag tror inte det är en slump att instabila individer som ovanstående herrar, får det bränsle de behöver när de vistas i miljöer där det spys ut hat på daglig basis från nästan alla håll. Att ett gäng hatiska personer träffas och snackar lite skit då och då är en sak. Men när man inte ens kan kolla på en Youtube-video om dvärghamstrar utan att behöva läsa i kommentarsfältet om hur invandrare borde sparkas ut ur landet, så är det här en tid viktigare än någon annan där man måste säga ifrån om man inte håller med om dessa åsikter.

Tystnad är acceptans och det värsta är inte de onda människornas ondska, utan de godas likgiltighet.

Wally Johnson

Foto: Privat

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …