Debatt: ”Två ensamkommande flyktingbarn har varit försvunna i två dagar”

Två ensamkommande flyktingbarn har varit försvunna i två dagar, utan mat, kläder och pengar. Det är ännu kallt på nätterna och barnen i 9-13 årsåldern är nog livrädda då de ganska förståerligt inte kan lita på svenskt rättsväsende efter den brutala attacken i fredags. Vi är många som går på nålar just nu. Två barn kanske inte klarat nätterna eller de kommande. Sannolikt inte, jag tror inte jag hade klarat det i den åldern. När du är nio år går du upp på morgonen, äter frukost, går till skolan, kommer hem, leker, äter och sover. Tänk på det.

Det finns ett stort hat mot dessa barn. Vuxna människor i alla åldrar önskar livet ur ungarna och många fler tycker att vakten utfört sin arbetsuppgift på helt rätt sätt. På Flashback, sveriges största samlingsplats för rasister, flödar hatet, inte mot ordningsvakterna utan mot pojkarna. Användare på forumet påstår att “gammalmedia” ljuger om barnens ålder, band annat att de inte alls är 9 år gamla utan snarare någonstans mellan 13 och 19. Det sprids påstående som t.ex. att barnen var drogade, rånade en äldre dam på ett tåg, att de bitit, sparkat och slagit en tjej och hänvisningen har varit ett Facebook inlägg som en resenär skrivit där hon menar att den ena pojken inte alls fick huvudet dunkat i marken utan att han försökt skalla vakten men misslyckats.

“Alla” har sett videon. Det är uppenbart att barnet varken har någon kontroll eller försöker skalla ordningsvakten. Vad vi ser i videon är hur ett barn kippar efter andan och en vakt som sitter på nioåringen med sina 90-100 KG. Ett barn i den åldern väger i genomsnitt 30-35 kg. Vakten trycker handen mot pojkens mun och näsa, stryper och dunkar barnens huvud i stenmarken och enligt vittnesuppgifter minst två gånger. Den andra pojken i 13-årsåldern blir i slutet armbågad i ansiktet.

Vad som är mest förvånansvärt (om vi bortser barnmisshandeln) är att polisen först gick ut med att vakterna skött sitt uppdrag och inte begått något brott utan att ens utreda fallet. Det fanns vittnesuppgifter, ett videoklipp från en privatperson och sen alla de kameror som sitter utplacerade runt hela centralstationen i Malmö som man kunde tagit en titt på. Det var först när allmänheten satte ner foten, startade namninsamlingar och polisanmälde vakten som det började hända något. Media har varit snabba med att rapportera, Rädda Barnen har fördömt dåden, jurister och många fler tar nu ställning mot barnmisshandeln. Händelsen sprids som en löpeld i hela världen.

Tillsammans med min vän Kamal El Salim startade vi en namninsamling ”Anmäl ordningsvakten” för två dygn sedan. Inom de närmsta timmarna har vi fått 10,000 underskrifter av människor från hela landet som inte accepterar övervåld och barnmisshandel. Vi kommer tillsammans med jurister de närmsta dagarna att sammanfatta vår polisanmälan mot dess vakter. Den 23e februrari lämnar vi in den till den lokala polisstationen.

Nu måste pojkarna hittas. Tiden går och den är knapp.

Johannes Tollesson

Externa länkar:
Namninsamlingen Anmäl ordningsvakten

 

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

One comment