Home / Kultur / Konst kultur och nöje / Dementi om akademipåhopp – ”smutskastning”
Teologen och kulturskribenten Jayne Svenungsson. Arkivbild.

Dementi om akademipåhopp – ”smutskastning”

AkademikrisenTT

Tidigare akademiledamoten Jayne Svenungsson reagerar starkt på påståenden om att hon har brutit mot Svenska Akademiens sekretessregler. Hon tror sig vara utsatt för försök till repressalier.

Även den ständige sekreteraren avfärdar uppgifterna.

Enligt anonyma källor som Dagens Nyheter har varit i kontakt med valde Svenungsson att begära utträde ur Svenska Akademien till följd av ett felskickat mejl. I mejlet skulle det enligt tidningens källor ha framgått att hon brutit mot Akademiens sekretessregler. En av uppgiftslämnarna uppges vara en akademiledamot.

Svenungsson själv dementerar uppgifterna och säger att hon aldrig har konfronterats med anklagelserna och att DN:s artikel gett henne en ”smärre chock”.

Repressalier

”Jag vet inte vem den anonyme ledamoten är som försett DN med påståendena om att sekretessbrott skulle vara skälet till mitt tillbakaträdande, och jag kan inte annat än få en obehaglig känsla av att någon nu försöker utsätta mig för repressalier”, skriver hon i ett sms till TT.

Även Anders Olsson avvisar uppgifterna.

”Jag kan bekräfta att något felskickat mejl inte varit föremål för diskussion med JS och att det såvitt jag vet inte kan ha inverkat på hennes beslut att lämna Akademien”, skriver han i ett sms till TT.

I förra veckan kom nyheten att Svenungsson, som bara har suttit på stol nio i knappt elva månader, begärt att lämna sin plats i Akademien.

”Smutskasta mig”

Enligt Svenungsson finns de verkliga skälen till tillbakaträdandet dokumenterat i en längre korrespondens mellan henne själv och den ständige sekreteraren Anders Olsson.

Hon avstår dock från att nu kommentera innehållet i mejlen närmare.

”Om inte den anonyme ledamot som försökt smutskasta mig fortsätter, så föredrar jag att bara få återgå till min forskarro”, skriver hon.

About Sten

Check Also

The Offspring har spelat in nästa album

MusikTT Det amerikanska punkrockbandet The Offspring är klara med inspelningen av sitt efterlängtade tionde album, …