"Join the fight", är 69-åriga Elizabeth Warrens slogan. Arkivbild.

Demokraten Elizabeth Warren vill utmana Trump

USATT

Den 69-åriga demokraten Elizabeth Warren, delstaten Massachusetts senator, förbereder sig för att ställa upp i presidentvalet i USA 2020. På nyårsafton tillkännagav hon att hon planerar att utmana Trump.

”Den amerikanska medelklassen är under attack”, säger Warren i ett 4 minuter och 30 sekunder långt videoklipp som mejlades ut till hennes anhängare på måndagen.

”Hur hamnade vi här? Miljardärer och storföretag ville ha mer av kakan. Och de knöt politiker till sig för att få en större bit”, fortsätter Warren i videon.

69-åriga Warren har tillsatt en sonderingskommitté som ska undersöka om hennes kandidatur kan ha potential – ett slags mjukstart. Det kan innebära opinionsundersökningar, resor eller telefonsamtal för att se om hon har någon chans mot den sittande presidenten Donald Trump. Hon tillåts också samla in pengar för att sjösätta själva kampanjen.

Vänsterpolitiker

Videon visar också senatorns uppväxt, när hon deltar i en Prideparad och när hon talar inför folksamlingar, särskilt med svarta människor. Men framförallt vevas bilder av Wall Street och republikaner som Donald Trump, senatens majoritetsledare Mitch McConnell, talmannen Paul Ryan och tv-profiler som Fox News Tucker Carlson. Hennes slogan är ”Join the fight” (”Delta i striden”).

Tillkännagivandet kommer inte överraskande, men tidigt, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Hon räknas till vänsterpolitikerna inom det Demokratiska partiet och har varit aktiv inom konsumentfrågor. Hon har en radikal profil vad gäller ekonomiska frågor, som banker och kreditfrågor. Hon står ganska nära Bernie Sanders i det avseendet.

Sanders förlorade kandidaturen mot Hillary Clinton 2016.

Det är ett budskap som går hem i det Demokratiska partiet och frågan är om det går hem i större kretsar. Man måste appellera till breda sektorer av väljarkåren, säger Åsard.

”Pocahontas”

2011 sökte Warren den demokratiska nomineringen till den senatsplats som tidigare länge hållits av Ted Kennedy (som avled 2009). Hon vann närmare 96 procent av rösterna vid partikonventet.

I valet 2012 besegrade hon sin republikanske motståndare Robert Brown, som liksom Warren kampanjade som en medelklassens förkämpe. När hon tillträdde sin post i januari 2013 blev hon den första kvinnan att representera Massachusetts i den amerikanska senaten.

Warren har länge varit en stark kritiker av president Trump, vilket också gjort att han attackerat henne på alla möjliga sätt och kallat henne ”Pocahontas”. I höstas gjorde hon ett genetiskt test efter att ha hävdat sitt släktskap med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Resultatet var att någon i hennes familj tillhört ursprungsbefolkningen någon gång mellan sex och tio generationer bakåt i tiden.

Men efterspelet av testet blev snarare ett bakslag, bland annat när företrädare för Cherokeefolket kritiserade henne för att underminera deras intressen. Donald Trump var inte sen med att slå tillbaka på nytt.

Hon har blivit något av en slagpåse. Det är detta som hon får arbeta med. Frågan är om hon kan ta sig igenom den skärselden, säger Erik Åsard.

Trots att hon nu är 69 år och vid 2020 nått 71 så är ålder inte det en faktor som de amerikanska väljarna tar någon större hänsyn till, säger Åsard.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …