Den rasifierade gränsen

Ganska  ofta har jag åkt med bussen mellan Berlin och Malmö. För 300 kr är dessa bussar kanske det billigaste sättet att ta sig från den ena till den andra fina staden. Om du har tagit flyget eller någon gång haft pengarna för en tågbiljett mellan Malmö-Berlin, då har du antagligen fått uppleva det gränslösa Europa. Ett Europa där gränserna mellan relativt rika länder som Danmark, Sverige och Tyskland är öppna.

Om du har valt det alternativet som sägs kosta minst pengar och bränsle per person – billigbussen – då är dock sannolikheten rätt stor att du och dina medpassagerare har blivit kontrollerade av antingen tyska, svenska eller kanske danska gränspoliser. Jag vet inte hur många gånger jag faktiskt rest mellan Sverige och Tyskland. Faktum är att jag aldrig blivit tvungen att legitimera mig under resan med varken flyg eller tåg. Men nästan varje gång när jag suttit på de där bussarna har man blivit tillfrågad om id-kort.

En polis tittar på oss tre och säger: ”Ah det här ser ju ointressant ut.” Han vänder sig om och kontrollerar de andra passagerarna noga

Under en resa stannar bussen vid färjehamnen i Rostock. Tyska gränspoliser kliver in, jag sitter längst bak, två blonda kvinnor sitter i säten framför mig. En polis tittar på oss tre och säger: ”Ah det här ser ju ointressant ut.” Han vänder sig om och kontrollerar de andra passagerarna noga – de är tydligen mindre ’ointressanta’. Bland dem finns två barnfamiljer. Utan att ha visat mitt ID-kort spatserar jag in på färjterminalen för att gå på toan. Framför pissoaren får jag tanken att vi precis blivit utsatta för vad akademin kallar ’rasifiering’. Själv blev jag symboliskt inplockat på den ljusa, vita hyllan, in i lådan ’blonda och andra arier’ som kändes ”ointressanta” för den tyska tjänstemannen.

Långt till höger vid toaletten ser jag nu en mycket stor svart t-tröja på en ännu större manskropp. Min uppmärksamhet stannar till eftersom tröjan har ett budskap för omvärlden: ”Anti-Antifa” och ”Good Night, Left Side”, nedan en teckning på två figurer i slagsmål. Antifa är den tyska förkortningen för det internationella nätverket som kallas AFA i Sverige, Antifascistisk aktion.

När jag äntligen sitter ute på färjan med blick över Östersjön, varken skinnskalle eller gränspolis i närheten, då undrar jag för mig själv: Ska vi någon dag bli ett Europa med öppna gränser, inte för de stora kapitalflödena, utan för oss människor? Ett Europa som inte tillämpar rasistisk kontroll vid yttre och inre gränser. Ett Europa för folket, för alla som vill leva här. Och i vilken värld skulle detta Europa finnas?

Martin Joormann

Martin kopia (kopia)

Foto:(huvudbild) Nicolas Vigier

About Sten

Check Also

Migrationsverket öppnar för separata utrymmen för kvinnor på boenden

Efter Tv4:s granskning av hur kvinnor inte får hjälp efter att de utsätts för brott …