Novak Djokovic är klar för kvartsfinal i Australian Open.

Djokovic klar för kvartsfinal

TennisTT-AFP

Världsettan i tennis, Novak Djokovic, säkrade en kvartsfinalplats i Australian Open genom seger över Daniil Medvedev med 3–1 i set.

Där väntar nu japanen Kei Nishikori som behövde över fem timmar för att besegra spanjoren Pablo Carreno Busta.

I fjol åkte den serbiske stjärnan ut redan i tredje omgång i Melbourne-turneringen, och tvingades sedan till en operation i armbågen. I årets turnering har han nu vunnit fyra matcher. Han vann i raka set i de två första omgångarna, men tappade ett set i de två följande matcherna.

Djokovic vann det första setet med 6–4. Ryssen Medvedev drog ner på tempot i det andra setet och fick utdelning på det (7–6). Djokovic svarade med 6–2, 6–3 i de följande seten.

Det var bara att hänga i och vänta på möjligheterna, säger Djokovic i intervjun på banan.

I kvartsfinalen på onsdag ställs den sexfaldige Australian Open-vinnaren mot japanen Kei Nishikori.

Jag har mött honom i kvartsfinal här tidigare och ser fram emot att möta honom. Han är en av de kvickaste spelarna, säger Djokovic och tillägger.

Jag hoppas båda har kvicknat till till matchen.

Maratonmatch

Djokovics match tog tre timmar och 15 minuter. Nishikoris femsetare hela fem timmar och fem minuter.

Japanen förlorade de två första seten mot spanjoren Pablo Carreno Busta, men vände sedan och vann maratonmatchen. Bara det första setet (8–10 i tiebreak) tog en timme och 16 minuter.

Det var tredje gången på fyra matcher som Nishikori vann först efter fem set. Även i första matchen vände han ett tvåsetsunderläge. Totalt har han stått nästan 14 timmar på banan så här långt.

I dag var det en tuff match. Jag ska försöka återhämta mig i morgon, säger Nishikori.

Utbrottet och massakern av racketen fick inte önskad effekt för tennistalangen Alexander Zverev. I stället förlorade den fjärdeseedade tysken i fjärde omgången.

Den 16-seedade kanadensaren Milos Raonic vann med 6–1, 6–1, 7–6.

”Kändes bättre”

Det var under andra set som 21-årige Zverev fick sitt utbrott och slog racketen i golvet åtta gånger tills det inte längre gick att spela med.

Jag var arg och det kändes bättre efteråt, säger Zverev, som sedan kunde fokusera bättre, dock utan resultat.

För Raonic påverkades inte alls av Zverevs utbrott utan fortsatte att spela bra tennis.

Jag ledde, tror jag, med 4–1 och fortsatte bara att fokusera på mig själv, säger Raonic.

Zverev vann ATP-finalen i höstas och seglade upp som en favorit i Australian Open. Men tysken får vänta på sitt stora genombrott i grand slam. Hittills är en kvartsfinal i Franska mästerskapen, i fjol, hans främsta resultat i en av de största turneringarna.

I kvartsfinalen ställs Raonic mot fransmannen Lucas Pouille.

About Sten

Check Also

Kriminalvårdens nya gd: De får bära ut mig

BrottTT Brist på platser, besöks- och permissionsförbud, coronapandemi och stabsläge har präglat Martin Holmgrens första …