Demonstranter blockerar trafiken vid en gata i Thiruvananthapuram, delstatshuvudstad i Kerala, på onsdagen efter nyheten om att två kvinnor besökt det hinduiska templet Sabarimala.

Dödliga protester efter kvinnobesök i tempel

IndienTT-AFP

En person har dödats och minst 15 människor skadats under oroligheter runt om i den indiska delstaten Kerala, enligt polisen. Bakgrunden är det besök som två kvinnliga aktivister gjorde under skydd av polis vid det hinduiska templet Sabarimala tidigt på onsdagen.

Sedan Högsta domstolen i september hävde ett förbud för kvinnor i menstruerande ålder att besöka templet har konservativa hinduiska grupper lyckats hindra tidigare försök från kvinnorättsaktivister att besöka helgedomen.

När onsdagens besök blev känt bröt snart protester ut på flera platser i Kerala.

Personen som dog deltog i (det hindunationalistiska) BJP:s demonstration i går (onsdag) och skadades när stenar kastades (mot demonstranterna), säger Pramod Kumar, talesperson för Keralapolisen, och tillägger att mannen senare avled av sina skador.

Polisen satte in tårgas, chockgranater och vattenkanoner för att försöka stoppa sammandrabbningar mellan framförallt konservativa grupper och anhängare till delstatens styrande vänsterorienterade partier. Polisen har fortsatt beredskap för oroligheter under torsdagen.

I tisdags bildade tiotusentals kvinnor en lång mänsklig kedja under parollen ”kvinnornas mur” för att protestera mot de grupper som håller dem borta från templet. Delstatsregeringen i Kerala har ställt sig på deras sida, medan premiärminister Narendra Modis parti BJP motsatt sig Högsta domstolens beslut som man menar är ett angrepp på deras tro.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …