Home / Utrikes / Asien / Dödliga strider skakar Kashmir
Lågor slår ut från ett bostadshus där misstänkta beväpnade islamistiska rebeller tros ha tagit skydd i samband med en eldväxling med polisen i Pulwama, söder om Srinagar, i den indiska delen av Kashmir.

Dödliga strider skakar Kashmir

IndienTT-AFP-Reuters

Tre personer som misstänks ligga bakom förra veckans blodiga självmordsdåd i det oroliga Kashmir har dödats i strid med polis och militär. Dessutom har fyra soldater, en polis och en civilperson dödats.

De tre extremisterna tros ha planerat torsdagens självmordsattentat som dödade över 40 medlemmar av de indiska säkerhetsstyrkorna, uppger polis. Det rör sig om pakistanska medborgare och medlemmar av den pakistanska militanta islamistgruppen Jaish-e-Mohammad, som har tagit på sig dådet.

En av dem pekas ut som hjärnan bakom självmordsattacken.

I konfrontationer i Kashmir har även fyra soldater, en polis och en civilperson dödats. Nio soldater har skadats, varav ett högt uppsatt befäl.

Kashmir ligger i gränsområdet mellan Indien och Pakistan och båda länderna gör anspråk på det.

De timslånga striderna bröt ut i samband med att soldater genomförde en sökinsats i byn Pinglan i distriktet Pulwama där självmordsattacken utfördes. Jakten på extremister som tros ha flytt utvidgades till andra byar i området.

Sammandrabbningarna pågår fortfarande och säkerhetsstyrkorna arbetar för fullt, säger en polis till nyhetsbyrån Reuters.

Hittills uppges 23 personer som misstänks ha kopplingar till dem som utförde torsdagens attack ha frihetsberövats.

Den indiska regeringen har beskyllt Pakistan för att ligga bakom dådet. Men den pakistanska regeringen nekar till att landet har något att göra med självmordsattacken. På måndagen meddelade Pakistan att man kallat hem sin Indienambassadör för överläggningar till följd av utvecklingen.

About Sten

Check Also

Ryssland: Vi har stoppat dieselutsläpp

RysslandTT Ryssland har lyckats stoppa ett omfattande dieselutsläpp i Arktis, enligt en talesperson för landets …