Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Tjugo års fängelse för Abdeslam
Salah Abdeslam mellan två maskerade poliser på en teckning från rättegången i början av februari. Arkivbild.

Tjugo års fängelse för Abdeslam

TerrorBryssel, TT:s korrespondent

För terrorn i Paris 2015 dröjer det ännu länge innan någon rättegång kan hållas.

För ende överlevande gärningsmannen – Salah Abdeslam – väntar ändå en lång tid i fängelse sedan han förklarats skyldig i en separat eldstrid med belgisk och fransk polis.

Både Abdeslam och hans medåtalade, Soufien Ayari, dömdes på måndagen av en domstol i Bryssel till 20 års fängelse för terrorkopplat mordförsök på belgiska och franska poliser.

Gott så, tycker polisens företrädare.

Att domstolen anser det vara ett terroristagerande om man öppnar eld mot polisen med vapen ämnade för krig gör mig särskilt nöjd, säger advokaten Maryse Alié, som bevakar de beskjutna polisernas intressen i rättegången, till tidningen Le Soir.

Skott i Forest

Rättegången har gällt en skottlossning som utbröt då en gemensam belgisk-fransk insats gjordes mot ett hus i Forest, strax söder om Bryssels centrum, den 15 mars 2016.

Vid det läget var Abdeslam en av Europas mest jagade män, sedan han knutits till den våldsamma islamistattacken i centrala Paris den 13 november 2015.

I Forest slutade skottstriden med att polisen hittade en död gärningsman – den tidigare Sverige-boende algeriern Mohamed Belkaid – men också spår av Abdeslam och Ayari, som sedan kunde gripas tre dagar senare under relativt stillsamma omständigheter i en annan Bryssel-kommun, Molenbeek.

Domstolen anser nu att alla de tre som befann sig i huset varit deltagande i händelserna. Eftersom den ihjälskjutne Belkaid skadats i den första skottlossningen drar domstolen slutsatsen att Ayari och/eller Abdeslam legat bakom nästföljande eldgivning.

Överklagar?

Abdeslam har sedan gripandet suttit mestadels i franskt häkte, i väntan på rättegång kring Paris-dåden. Han fanns på plats när rättegången i Bryssel inleddes i början av februari, men ville då i princip bara säga att han tänkte tiga.

Om han kommer att överklaga är ännu oklart.

Vi ska analysera domen i grund. Jag ska höra med Salah Abdeslam vad hans önskan är, om han vill överklaga eller inte, säger hans advokat, Sven Mary, efter måndagens dom, enligt Le Soir.

Var Abdeslam ska avtjäna sitt straff är också oklart.

Det kommer att diskuteras av belgiska och franska myndigheter, konstaterar belgiske domstolschefen Luc Hennart på en presskonferens efter rättegången.

About Sten

Check Also

Man död efter hajattack i Australien

AustralienTT En 23-årig man har avlidit efter att ha blivit biten av en haj vid …