Polisavspärrning vid området där offret hittades. Arkivbild.

16-åring döms till vård efter mord på kamrat

BrottTT

Pojken mördade sin jämnårige vän och planerade att mörda en äldre kamrat.

16-åringen som bedöms lida av en allvarlig psykisk störning döms nu till rättspsykiatrisk vård.

Det var 16-åringen själv som larmade polisen den 2 augusti och berättade att han hade mördat en person. När polispatrullen anlände till platsen, en badplats i Sollentuna norr om Stockholm, mötte de pojken och hans svårt skadade, jämnåriga kamrat. Den skadade pojken flögs till sjukhus med ambulanshelikopter, men hans liv gick inte att rädda.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att den åtalade 16-åringen är allvarligt psykiskt sjuk, och Attunda tingsrätt dömer honom nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Pojken kommer därmed placeras tillsammans med vuxna som har fått samma påföljd.

Ovanligt

Marianne Kristiansson, överläkare vid Rättsmedicinalverket, säger till Dagens Nyheter att det är extremt ovanligt att en 16-åring får det straffet.

Det är väldigt få av dessa i den åldern som ens kommer till en undersökning. Sedan är det väldigt, väldigt ovanligt att de döms till denna påföljd. Det kan finnas år när inte en enda ungdom döms till rättspsykiatrisk vård, säger hon till tidningen.

Av uppgifter som framkommit i förhör ska pojken först ha planerat att möta upp med en annan kompis för att döda honom, men av olika anledningar ägde den träffen aldrig rum.

Pojken har erkänt mordet på sin 16-åriga kamrat, men han har varken erkänt eller förnekat förberedelsen av mord på den andra kompisen.

De uppgifter som 16-åringen lämnat i förhör om att avsikten först varit att döda den andra kamraten ”är mycket tydliga och ger inte utrymme för missförstånd”, skriver dock tingsrätten i sin dom.

Oklart motiv

Det finns inga uppgifter om någon konflikt mellan gärningsmannen och målsägarna, och sammantaget har inget tydligt motiv till brotten kunnat fastställas. Det enda som kan ses som möjlig förklaring enligt tingsrätten är 16-åringens intresse för våld.

Rättegången har varit svår för de inblandade, säger domaren Anders Dereborg enligt ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt: ”Den har rört plötsligt och brutalt våld från en 16-åring som lett till en lika ung människas död. Påföljden framstår som den lämpligaste”.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …