Home / Utrikes / Nordamerika / Drabbad i North Carolina: ”Hela huset skakade”
"Jag har precis varit och hjälpt en granne såga ner ett träd som fallit", säger Jeremy Tominack till TT. Så här såg det ut innan trädet sågades ner.

Drabbad i North Carolina: ”Hela huset skakade”

USATT

När stormen Florence i fredags drog rätt över Jeremy Tominacks hem i North Carolina började hela huset att skaka. Vinden och det våldsamma regnet smattrade på fönstren och han började ångra, att han ignorerat evakueringsordern.

Men jag var tvungen att stanna kvar, jag kan inte lämna mitt hem och inte veta vad som händer med det, säger 40-årige Jeremy Tominack via telefon till TT.

Han berättar att vi ringer lägligt: han har precis varit ute och sågat ner en tall som fallit på grannens stora ljusblå hus. Men nu har det börjat regna så häftigt igen att han var tvungen att gå in och söka skydd.

Det går upp och ner, regnet fortsätter falla och jag har sett många hus i området förstöras, men det värsta verkar vara över och stormen har saktat in, säger han.

Ignorerade evakueringsorder

Staden Wilmington, där det vanligtvis bor över 100 000 personer, har nästan tömts på folk. Efter att myndigheter gett de boende evakueringsorder valde de flesta, inklusive hela Tominacks familj, att packa sina bilar och lämna sina hem.

Området är illa drabbat, vi bor bara åtta kilometer från platsen där stormen nådde land. Så min fru och fyra barn har flyttat hem till hennes föräldrar i West Virginia så länge, säger han.

Det var i fredags, vid klockan sex på morgonen lokal tid som stormen svepte över staden Wilmington, med en vind på 47 meter per sekund – den starkaste vinden i staden sedan 1958 enligt ABC News. Tominack berättar att han har en skog i närheten och på bara 20 minuter hade hela den skogen av gamla ekar och magnoliaträd fallit till marken. Många träd träffade även hus och grannars bilar.

Jag trodde att även mitt hus skulle få träd över sig så jag förberedde mig för att flytta in i garaget som är mer skyddat, men stormen började avta lite så jag stannade, säger han.

Översvämningar väntar

Men trots att stormen börjar lugna ner sig blir översvämningarna allt kraftigare, berättar han. En granne har fått garaget översvämmat och motorvägarna som leder in och ut ur staden har stängts av på grund av den stora mängden vatten.

Det öser ner, men vattnet rör inte på sig så det bara fyller på och fyller på, säger han och tillägger att vattenmassorna varit enorma de senaste dagarna.

TT: Hur är stämningen i området nu?

Folk är lite skärrade men positiva. Ingen har skadats och vi stöttar och hjälper varandra, det är allt vi kan göra.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig vindhastighet.

About Sten

Check Also

Världsledare pratar utveckling och covid-19

FNTT Hur ska FN:s hållbara utvecklingsmål kunna uppnås när världen härjas av coronapandemin? Frågan diskuteras …