Home / Utrikes / Afrika / Dubbelmordet i Marocko: IS-video utreds
De två kvinnorna hittades döda nära Imlil i bergskedjan Höga Atlas. Arkivbild.

Dubbelmordet i Marocko: IS-video utreds

MarockoTT-Reuters-NTB-Ritzau

Fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i dubbelmordet på en dansk och en norsk kvinna i Marocko.

Utredare granskar ett videoklipp där samma män tycks associera sig själva till terrorgruppen IS.

Personerna i filmen är desamma som misstänks för morden, enligt åklagare i Marocko.

Den norska polismyndigheten Kripos och den danska säkerhetstjänsten PET bekräftar att de har tagit emot och undersöker klippet. I det står fyra män framför vad som ser ut som en hemmagjord IS-flagga och bedyrar sin lojalitet till terrorgruppen. Enligt den marockanska åklagaren framför de också hot om att utföra attacker.

Enligt norska Nettavisen kan dock inget av det som sägs i filmklippet direkt kopplas till morden. Klippet publicerades på Twitter av ett konto som registrerades samma dag som de två kvinnorna hittades döda, skriver tidningen VG.

Den 28-åriga norskan och den 24-åriga danskan hittades döda i bergskedjan Höga Atlas på måndagen, med knivskador på sina halsar, enligt det marockanska inrikesdepartementet.

Tre misstänkta män har på torsdagen gripits i den marockanska staden Marrakech. Ytterligare en man sitter sedan tidigare frihetsberövad misstänkt för morden.

De skandinaviska kvinnorna var studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark, och de hittades omkring en mil från det lilla samhället Imlil, som många turister utgår från för att vandra och klättra i bergen.

Vi känner inte till omständigheterna, men mycket tyder på att de hemska morden kan vara en terrorhandling, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tidigare på torsdagen, innan uppgifterna om videoklippet.

About Sten

Check Also

Coronafall stänger skola i Kalix

CoronavirusetTT En grundskola i Kalix kommun stänger, sedan flera på skolan bekräftats ha insjuknat i …