ECB-chefen Mario Draghi, vars mandat löper ut 31 oktober, öppnar upp för en ny omgång penningpolitiska stimulanser. Arkivbild

ECB öppnar för nya stimulanser

(TT)Ekonomi

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad på noll procent, men öppnar för både räntesänkningar och en ny omgång obligationsköp framöver.

Styrräntan kommer att ligga på nuvarande nivå eller lägre åtminstone ett halvår in i nästa år, enligt ECB. Samtidigt bekräftar ECB att obligationsköp kommer att göras för att täcka upp för innehav av obligationer vars löptid tar slut.

För att hålla fart i kreditgivningen flaggar ECB även för att det kan bli aktuellt att undanta banker från att betala ränta för att sätta in pengar i ECB, vilket väntas lyfta bankernas lönsamhet. I dagsläget kostar en insättning i ECB bankerna 0,40 procent i ränta.

Nordea lyfter

På Frankfurtbörsen lyfte Deutsche Banks aktie med drygt 5 procent efter detta besked. Nordeas aktie lyfte samtidigt 1,4 procent.

ECB tillägger att om inflationsprognosen på medellång sikt fortsätter att hamna under målnivån så kommer centralbanken att agera med de verktyg som står till buds.

Beskedet kommer sedan inflationen i eurozonen har fallit under målnivån vid 2 procent samtidigt som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har flaggat för penningpolitiska stimulanser.

Nya tecken på ekonomiska problem har under veckan även kommit från Tyskland, som enligt inköpschefsindex och indikatorer ser ut att ha gått in i en recession med krympande BNP sedan i våras.

Rekordlåg tioårsränta

Förväntningarna på tydliga signaler om stimulanser med räntesänkningar och/eller stödköp av obligationer av ECB har tryckt ned både räntor och den gemensamma valutan, euron, inför beskedet.

Räntan på en tioårig tysk statsobligation låg inför beskedet på minus 0,39 procent, nära en historiskt låg nivå. Euron hade samtidigt pressats till 1:11 dollar, vilket är nära den lägsta nivån på två år.

Både räntan och euron sjönk något efter räntebeskedet. Den tyska tioårsräntan föll till minus 0,42 procent – nytt historiskt bottenrekord.

Den svenska tioårsräntan följde med nedåt till rekordlåga minus 0,09 procent.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …