Home / Ekonomi / Efter Irma: Key West öppnar för turister
Några av besökarna på årets Fantasy Fest – Cheryl Lindamood och Cheyenne som ställde upp i en tävling om vilket husdjur som är mest likt sin ägare.

Efter Irma: Key West öppnar för turister

USATT

Svärdslukare, människor med glittrande kroppsmålningar och vikingar med en barnvagn fylld av chimpanser. Lite drygt sex veckor efter orkanen Irmas framfart tycks allt vara lika knasigt som vanligt i turistmagneten Key West i USA-delstaten Florida.

En del kallar den ”The Irmanator” – den drygt 16 mil långa sträcka som skvallrar om monsterorkanen Irmas obevekliga framfart i mitten av september. Träden är nakna och skräp ligger fortfarande i drivor längs motorvägen – men i motsatta ändar av ökedjan klarade sig turistattraktionerna i Key Largo och Key West undan betydande skador.

I Key West är en av årets största publikmagneter i gång. Maskeradfestivalen Fantasy Fest brukar locka tiotusentals besökare från hela världen, sugna på att delta i allt från extravaganta parader till vrickade kostymtävlingar och glitterfyllda marknader.

Färre besökare

I år har besökarantalet som väntat krympt något, men företrädare för området hoppas ändå på att bortfallet bara ska landa på omkring 20 procent. Och Gary Gates från Buffalo är inte besviken.

Vi hade kommit hit oavsett orkan eller inte. Jag har aldrig sett på maken. Att komma hit och faktiskt se människor iklädda alla sorts kostymer – eller inga kostymer alls – var något jag verkligen behövde uppleva, säger han till nyhetsbyrån AP.

Turismen är en mångmiljardindustri i Monroe County, där Key West är huvudort, och står för 54 procent av alla jobb, enligt officiella siffror.

Beroende av turister

I hopp om att få in pengar till återuppbyggnaden inför Fantasy Fest återöppnade hela Florida Keys officiellt för turister den 1 oktober.

Våra invånare är beroende av turismdollar för att leva sina liv och betala hyran, lån och räkningar. Det är väldigt viktigt för oss att kickstarta ekonomin igen, säger Stacey Mitchell, chef för turismmyndigheten, till The Miami Herald.

Vi behöver en ekonomisk injektion.

About Sten

Check Also

Saudiarabien inför utegångsförbud

SaudiarabienTT-Reuters För att stoppa spridningen av coronaviruset införs utegångsförbud i nio saudiska städer, rapporterar landets …