Den katolska kyrkans överhuvud påve Franciskus.

Efter virusprotester – Roms kyrkor öppna

Vatikanen/ItalienTT-Reuters

Virusåtgärder i all ära – men Jesus Kristus kan inte sättas i karantän.

Efter att påve Franciskus öppet visat sitt missnöje har en kardinal nu backat från beslutet att stänga de katolska kyrkorna i Italiens huvudstad Rom.

Drastiska åtgärder är inte alltid bra, sade påven vid sin morgonmässa på fredagen – en gudstjänst utan åhörare som sändes via internet och tv för att minska risken för smittspridning.

Kardinal Angelo De Donatis bara timmar gamla dekret om att stänga kyrkorna i Rom hade då utlöst en proteststorm i sociala medier.

”En far utan barn”

”Mitt hjärta går i bitar. Jag måste stänga allt, till och med kyrkan. . . Jag känner mig som en far vars barn tagits ifrån honom”, twittrade fader Maurizio Mirilli, pastor i en församling i Rom.

Andra skrev att Kristus minsann inte kan sättas i karantän. Anklagelser om att kardinalen varit för eftergiven mot italienska myndigheter förekom också.

Det nya dekretet, som kardinalen fattade några timmar efter påvens tal, innebär att kyrkor som har egna församlingar fortsatt kommer att hålla öppet. Dessa utgör omkring 450 av Roms 750 katolska helgedomar. Stora massgudstjänster har dock ställts in sedan tidigare.

Några i taget

I det hårt virusdrabbade Italien har i princip hela samhället satts på sparlåga. Enbart apotek och affärer som säljer mat och andra livsviktiga förnödenheter håller öppet – och dessa släpper bara in några kunder i taget. På vissa platser tvingas kunder bära munskydd.

De som luftade den fränaste kritiken mot kardinalen beslut att stänga kyrkor hävdade att möjligheten att kunna be i en kyrka är livsnödvändigt, om än under restriktioner liknandes dem i mataffärerna.

Vid morgonens mässa bad påven om att kyrkans präster ska få styrka och kapacitet att välja rätt väg att hjälpa dem som drabbats av pandemin så att ”Guds trogna” inte lämnas ensamma.

About Sten

Check Also

Man frihetsberövad – misstänks för mordbrand

BrottTT En man i Hällefors har frihetsberövats, misstänkt för mordbrand. Branden startade på onsdagskvällen i …