Minst fem byggnader i Dhakas gamla kvarter härjades av branden.

Eldinferno när flervåningshus brann i Dhaka

BangladeshTT-AFP-Reuters

Kemikalier exploderade, eldbollar ramlade ned ur skyn, och människor sprang för sina liv när ett fyravåningshus i Bangladesh huvudstad Dhaka fattade eld. 70 döda har hittats hittills –.och fler befaras ha omkommit.

Branden bröt ut i Dhakas äldre delar på onsdagskvällen. På bottenplanet i huset fanns affärer, och på våningarna över bostäder blandat med illegala lager för kemikalier som bland annat användes för tillverkning av deodorant i sprayform.

Än så länge har vi hittat 70 döda. Det antalet kan öka ytterligare eftersom vi forsätter att leta, säger Julfikar Rahman från brandkåren.

När branden bröt ut var förloppet så snabbt att människor inte hann fly, berättar brandchefen Ali Ahmed. 24 kroppar hittades i ett hörn av byggnaden, och nio i en apotekslokal där offren stängt för fönsterluckorna för att skydda sig.

”Var som krig”

Branden spred sig vidare till minst fyra omgivande hus, som också delvis användes som lager för brandfarliga ämnen. Förbipasserande träffades av eldbollar från explosionerna, och bilar och rikshas på gatan förvandlades till rykande skelett när lågorna fångade dem. Flera människor på bröllopsfest i en intilliggande byggnad fick brännskador.

Explosionerna var så kraftiga att det var som krig. Kemikaliebehållare på de övre våningarna exploderade och eldbollar föll ned på gatan, berättar Haji Mohammad Salahuddin som skadades svårt.

Jag såg brinnande kroppar över hela gatan, tillägger han.

Kritiskt skadade

Över 200 brandbekämpare deltog i släckningsarbetet, och det tog nästan tolv timmar att få branden under kontroll. Brandmännen hade problem med vattentillgång och fick dra extraledningar från en närliggande moské.

Enligt läkare är 55 människor skadade, av dem tio kritiskt.

I en liknande brand i Dhaka 2010 omkom 120 personer. Efter den branden tog myndigheterna i Dhaka krafttag mot kemiska lager inne i tätt befolkade delar av staden, men den insatsen har under senare år avbrutits.

Onsdagens brand kommer sannolikt att väcka debatten om slapp hantering av byggsäkerhetsbestämmelser i Bangladesh, där olyckor dödar hundratals varje år.

About Sten

Check Also

Presidenkandidat Biden presenterar sin Harris

USATT Demokraternas nyutsedde vicepresidentkandidat Kamala Harris presenterades formellt av Joe Biden i hans hemstat Delaware. …