Home / Integration / Flykting / Ensamkommande vill lära sig mer om Sverige

Ensamkommande vill lära sig mer om Sverige

Över 50 ensamkommande ungdomar kom och fick lära sig om vad poliser gör och hur man blir polis.

Ensamkommande ungdomar i Stockholm ville lära sig mer om svenska samhället och hur de kan bli del av det. En av dem – 17-årige Ermir från Albanien – tog tag i saken och initierade en serie föreläsningar, på ämnet.

Ermir kom till Sverige för 2 år sedan. Till en början hade han det mycket svårt i det nya landet, men nu har han funnit sin plats och för en utomstående är det svårt att se att han inte bott här hela sitt liv.

– Jag visste ingenting om Sverige. Jag hade hört rykten om att alla svenskar var rasister men det stämde ju inte. säger Ermir med ett lurigt leende.

– Redan efter ett par veckor träffade jag min språkkompis Lotta, som är jättesnäll och som jag fortfarande har kontakt med. Sen fick jag börja i skolan där träffade jag massa nya kompisar. De har hjälpt mig väldigt mycket, fortsätter han.

Skolan är viktig för Ermir, som drömmer om att bli läkare och är en flitig student med toppbetyg. Han tycker att undervisningen i Sverige är mycket bra och han har lärt sig massor. I höstas började Ermir dock fundera på att det finns en sak han tycker saknas, nämligen mer grundläggande information om det svenska samhället.

– Skolan är väldigt bra och kul, men det är vissa saker som saknas. Jag tror det är för att de liksom är för självklart för de som bott här hela livet, funderar han.

Och när Ermir pratade om detta på sitt HVB-hem visade det sig att nästan alla killar som bodde där kände likadant.
– Killarna började ta upp massa olika saker, typ hur rättssystemet fungerar, vad olika människor gör på jobbet, vilka olika sorters skolor det finns och hur man söker jobb på bästa sätt.

Med hjälp av den ideella organisationen Nema Problema Foundation som Ermir varit engagerad i under en lång tid initierade han därför en serie föreläsningar om det svenska samhället. Så långt har det blivit alltifrån ”Svensk Hip Hop” med gruppen Tjuvjakt till ”Hållbarhet i Sverige” med FN-förbundet.

En av föreläsarna, Hanif Azizi, kom själv som ensam ungdom till Sverige.

Häromdagen var det dags för en ny föreläsning, denna gång med tema ”Polisen” – det blev succé och över 50 personer kom! Föreläsningen hölls av poliserna Hanif och Martin, vilka själva flytt till Sverige som barn. De berättade om sina resor, hur man blir polis och vad polisen gör. Dessutom visade de upp sina polisbilar och alla närvarande fick ställa frågor.

– Det var den bästa föreläsningen jag varit på! Innan tänkte jag att jag ville bli snickare, men nu kanske jag vill bli polis istället” säger Dejen Hagos, en av killarna som var där.

Ermir var också väldigt nöjd och han har redan börjat planera inför nästa föreläsning.

– Det blev jättebra. Poliserna var så coola och jag lärde mig massa om vad de gör. Nu ska jag bara se till att det kommer ännu fler till nästa föreläsning och att den blir lika bra, säger Ermir och ser lika taggad ut som ha låter.

Vilhelm Skoglund

About ville

Check Also

Nytt insatspaket till skånskt näringsliv

CoronavirusetTT Region Skåne lanserar ett insatspaket på 24 miljoner kronor för att mildra de ekonomiska …