Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Erdogan till Putin: Ur vägen
Turkiets president Erdogan ber ryske kollegan Putin att gå "ur vägen" i Syrien. Arkivbild från januari.

Erdogan till Putin: Ur vägen

SyrienTT-AFP-Reuters

Turkiet har bombat en kemisk stridsvapenfabrik i syriska Aleppo, uppger en turkisk armékälla. Totalt uppges 45 av den syriska regimens soldater ha dödats i turkiska attacker under det senaste dygnet.

Attacken på kemvapenfabriken är en del i den vedergällningskampanj som inleddes sedan 33 turkiska soldater sent på torsdagen dödats i Syrien.

Turkiet menade att soldaterna föll offer för ett ryskt flygangrepp i Idlibprovinsen. Ryssland, som strider på den syriska regimens sida, menade i stället att det rörde sig om syrisk artilleribeskjutning samt lade skulden på de dödade soldaterna som uppgavs ha befunnit sig ”i terroristgruppernas stridsformationer”.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att 45 av den syriska regimens soldater under det senaste dygnet dödats av turkisk granatbeskjutning och drönarattacker.

Utöver en omedelbar upptrappning ledde torsdagens turkiska förluster även till intensifierade samtal.

”Från bägge sidor har fokus legat på att minska spänningarna på marken och fortsätta bekämpa terroristgrupper”, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov diplomatiskt efter fredagens samtal.

Mellan Turkiets och Rysslands presidenter, Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin, som talade i telefon under fredagen, tycks tonen ha varit mer direkt.

Enligt Erdogan uppmanade han sin presidentkollega att sluta skydda den syriska regeringens intressen i Idlib.

Jag frågade Putin: ”Vad har ni där att göra?” Om ni vill etablera en militärbas, gör det, men gå ur vägen och lämna oss ansikte mot ansikte med regimen, säger den turkiske presidenten.

About Sten

Check Also

Ryssland bjuder in Macron till militärparad

RysslandTT Ryssland har skickat ut nya inbjudningar till en stor militärparad i Moskva i juni …