Home / Ekonomi / Ericsson rusar – höjer målen
Ericssons vd Börje Ekholm sammanbiten när konkurrenten Huawei kommer på tal.

Ericsson rusar – höjer målen

EkonomiTT

Ericsson går bättre än väntat och telekomtillverkaren höjer försäljningsmålen.

Aktiekursen rusar med runt sju procent.

Ericsson var först ut bland börsdrakarna att rapportera kvartalsresultatet – och det var oväntat starkt. Rörelsevinsten för tredje kvartalet, rensat från den förväntade amerikanska jätteboten på över elva miljarder kronor, lyfte med över 70 procent till 6,5 miljarder kronor. Aktieproffsen hade räknat med 5,2 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Vi fortsätter att leverera på den strategi som vi låste 2017 och fortsätter vår resa mot att bli ett starkare företag, säger vd Börje Ekholm till TT.

”Vi vinner kontrakt”

Marknadsandelarna ökar också.

Vi vinner kontrakt på bekostnad av andra. Därför vet jag att vi stärker vår marknadsandel, säger Ekholm.

Han vill inte skriva under på att USA:s sanktioner mot den kinesiska konkurrenten Huawei per automatik innebär en fördel för Ericsson.

Vi fokuserar på det vi kan påverka och det finns bara en sak jag kan påverka och det är hur Ericsson fungerar, säger han.

Hittills har den här geopolitiska osäkerheten som finns bara resulterat i osäkerhet. Vi ser inte något i böckerna om det. När vi vinner avtal gör vi det typiskt sett på att vi kan erbjuda någon teknologisk fördel, tillägger han.

Den svaga kronan ger draghjälp till Ericsson. Det gäller såväl försäljningsintäkter i utländsk valuta som när rörelseresultatet summeras. Börje Ekholm tilläggar att 5G-affärerna också påverkar utsikterna positivt.

Nu gör vi en justering av målen för 2020 och säger att valutan har påverkat oss positivt, men också 5G-momentet är positivt. Vi ser en snabbare tillväxt av 5G, säger han.

Höjda försäljningsmål

Detta ligger bakom Ericssons höjda försäljningsmål, med 20 miljarder till 230–240 miljarder. Börje Ekholm är samtidigt tillfreds med att man trots kostnader förenade med 5G-satsningen och tillhörande investeringar kan hålla fast vid vinstprognosen.

I det absorberar vi högre kostnader som man har initialt i en teknologigeneration. När 5G kommer kostar det lite mer, säger Ekholm.

Enligt Ekholm öppnar 5G-utvecklingen upp stora potentialer framöver, bland annat då trådlöst internet flyttar ut till bostäder och industriapplikationer.

Vi måste investera för att fånga den. Det är viktigare än att optimera 2020.

Networks lyfte försäljningen

Den största marknaden för 5G-infrastruktur kommer att vara Kina, där utbyggnaden förväntas börja inom en nära framtid, enligt Börje Ekholm. Men även här är Ekholm mycket försiktig i att uttala sig om vad USA:s bojkott av Huawei kan betyda i form av eventuella ”hämndaktioner” på västföretag.

Vi har som ambition att stärka vår marknadsnärvaro i Kina. Sen vad konsekvenserna blir av de här geopolitiska diskussionerna som pågår, det vet vi inte än.

Geografiskt var Nordamerika störst vad gäller försäljning under tredje kvartalet. Där lyfte försäljningen med sju procent jämfört med kvartalet före, till 19 miljarder kronor. I Europa och Latinamerika ökade försäljningen med två procent till 14,3 miljarder.

För viktigaste segmentet Networks lyfte försäljningen under tredje kvartalet till 39,3 miljarder kronor, en ökning med nio procent. För Digital Services lyfte försäljningen med tio procent till 9,9 miljarder kronor, medan segmentet Managed Services försäljning sjönk två procent till 6,4 miljarder.

About Sten

Check Also

Sommartrafiken ställs in på Inlandsbanan

TurismTT Inlandsbanan ställer in all persontrafik i sommar. Anledningen uppges vara minskad efterfrågan under coronapandemin. …