Home / Utrikes / Afrika / Etiopiska politiker fängslade – efter sång
Etiopiska soldater försöker hindra demonstranter i Bishoftu i regionen Oromia under protester mot regeringen i oktober 2016. Arkivbild.

Etiopiska politiker fängslade – efter sång

EtiopienTT-AFP

En etiopisk domstol har dömt den framträdande dissidenten Bekele Gerba och tre andra oppositionsföreträdare till sex månaders fängelse, uppger deras advokat. Detta efter att de brustit ut i en protestsång under domstolsförhandlingar.

De fyra medlemmarna av oppositionspartiet OFC – som suttit i häkte sedan de greps i samband med regeringskritiska protester i slutet av 2015 – uttryckte sitt missnöje över att de fått avslag på begäran att kalla bland andra premiärminister Hailemariam Desalegn som vittne.

Ytterligare tre fångar som var närvarande i rättssalen har dömts till tre månaders fängelse för att de klappat under sången, som framfördes på torsdagen.

Trots att OFC-politikerna redan suttit fängslade i över två år kommer den tiden inte att räknas av mot deras straff, enligt advokat Ameha Mekonnen. De har ännu inte dömts för deltagandet i protesterna.

Bekele har blivit en förgrundsgestalt för människor från landets största etniska grupp, oromo, som inledde protesterna 2015 på grund av regeringsåtgärder som de befarade skulle beröva dem mark.

About Sten

Check Also

Offrade sina liv för att hindra blodbad

FrankrikeTT Sammanlagt fem människor har mist livet i skottdådet på en julmarknad i Strasbourg i …