Home / zed / Ett tillfälligt skyddsstopp av FRA:s verksamhet måste genomföras

Ett tillfälligt skyddsstopp av FRA:s verksamhet måste genomföras

2011 beslutade regeringen att bevilja investeringsstöd på nästan 100 miljoner kronor till Facebook för att företaget skulle bygga tre datorhallar i Luleå.   

Näringsminister Lööf deklarerade på presskonferensen att stödet är ett regionalt utvecklingsbidrag till Norrbotten. När byggandet av de tre datorhallarna är klart förväntas minst 35 personer jobba heltid med driften av hallarna.

Efter höstens avslöjanden om att FRA spelar en viktig roll som inhämtare av underrättelseinformation till den amerikanska regeringen hamnar statens direktinvesteringar i Facebooks datorhallar i ett helt annat ljus.

Förutom att projektet skapar några hundra arbetstillfällen under själva byggandet av hallarna, är det egentligen ganska få förväntade arbetstillfällen regeringen får för att plöja ner miljontals kronor i ett kommersiellt bolag. Det går verkligen att fundera över – varför väljer den borgliga alliansen att subventionera en maskinanläggning till ett multinationellt miljardföretag som är noterat på Nasdaq-börsen?

Efter höstens avslöjanden om att FRA spelar en viktig roll som inhämtare av underrättelseinformation till den amerikanska regeringen hamnar statens direktinvesteringar i Facebooks datorhallar i ett helt annat ljus.

Kan det vara så att det finns starka säkerhetspolitiska intressen för Sverige att se till att en av Facebooks datorhallar befinner sig inom vårt lands gränser? All datatrafik som passerar genom landets gränser avlyssnas av FRA. Datorhallarna i Luleå sparar information om europeiska Facebook-användare. Information som skickas till Facebook i Europa sparas i Luleå, vilket betyder att FRA kan spionera på nästan all Facebook-kommunikation i Europa.

För underrättelseinhämtning är detta en lockande möjlighet. Det finns ingen anledning att förutsätta något annat än att FRA tar tillfälle i akt och samlar på sig information om Europas medborgare på detta sätt.

Det är otäckt att se hur det övervakningsindustriella komplexet växer fram. Att det endast skulle vara för att öka mängden arbetstillfällen som staten valde att subventionera Facebook i Luleå är föga troligt. Säkerhetspolitiska intressen har säkert fungerat som tungan på vågen.

Tack vare läckta dokument från Edward Snowden vet vi att Sverige har ett långtgående samarbete med NSA. FRA-lagen pressades igenom mot både opinionsläget i samhället och riksdagens egen vilja. FRA:s superdator, som skulle bearbeta denna enorma mängd information, köptes in innan FRA-lagen ens hade baxats igenom. Allt var bestämt på förhand.

Vi unga pirater menar att ett tillfälligt skyddsstopp av FRA:s verksamhet måste genomföras.

På vems uppdrag agerar egentligen FRA? Utländska stormakters påtryckningar verkar vara den absolut starkaste orsaken till att vi har hamnat i denna otäcka situation.

Vi unga pirater menar att ett tillfälligt skyddsstopp av FRA:s verksamhet måste genomföras. Under skyddsstoppet ska en parlamentarisk utredning granska myndighetens verksamhet, samt titta på underlaget till regeringens beslut att subventionera Facebook med 100 miljoner kronor. Ingenting får hållas hemligt för våra folkvalda politiker. Alla kort måste upp på bordet.

Gustav Nipe, förbundsordförande Ung Pirat

Foto:
Lars-Johansson

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

One comment