Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

EU fördömer Erdogans uttalande om Macron


Turkiet/FrankrikeTT-AFP

EU fördömer Turkiets president Recep Tayyip Erdogans uttalande om att Frankrikes president Emmanuel Macron skulle behöva ett ”psyktest”.

Samtidigt växer kraven på bojkott av franska varor i arabvärlden.

Uttalandet från Erdogan, som han återupprepade på söndagen, kom som en reaktion på att Macron de senaste veckorna kritiserat ”islamistisk separatism”. Efter det uppmärksammade mordet i mitten av oktober på en fransk lärare som i undervisningssyfte visat karikatyrbilder på profeten Muhammed för sina elever sade Macron att ”islamister vill åt vår framtid”. Och bara några veckor tidigare sade den franske presidenten att ”Islam är en religion som är i kris över hela världen”.

Fördömer uttalande

EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömer Erdogans uttalande, som han beskriver som oacceptabelt. Frankrike har i sin tur svarat genom att kalla hem sin ambassadör från Turkiet för konsultationer.

Enligt Erdogans medarbetare Fahrettin Altun används ”kränkande karikatyrer” av profeten Muhammed för att skrämma muslimer i Europa, under förespegling att det skulle handla om yttrandefrihet.

”Allt vi ser om muslimer i europeisk kultur i dag är kusligt likt demoniseringen av europeiska judar på 1920-talet”, skriver han på Twitter.

Bojkottar varor

Samtidigt ökar kraven på bojkott av franska varor i arabvärlden. Varuhuskedjan Al Meera i Qatar, som konkurrerar med de franska motsvarigheterna Monoprix och Carrefour, sade i ett uttalande på fredagen att de tills vidare drar tillbaka franska varor från sina butiker. Även butiker i Kuwait har plockat bort franska produkter från sina hyllor.

Jordanien uppgav på lördagen att de fördömer den fortsatta publiceringen av karikatyrer av profeten Muhammed. Landets oppositionsparti Islamiska aktionsfronten (IAF) går ett steg längre och uppmanar landets invånare att bojkotta franska varor.

About Sten

Check Also

Märta Stenevi föreslås som språkrör för MP

PolitikTT Miljöpartiets valberedning föreslår att partisekreteraren Märta Stenevi ska ta över som språkrör efter Isabella …