EU vill stoppa flyktingar som tar båtvägen från Libyen

Efter EU:s avtal med Turkiet förväntas flyktingar i högre grad använda sig av flyktingsmugglare som går via Libyen för att ta sig till Europa. Nu vill EU-länder få till ett liknande avtal med Libyen för att stoppa flyktingar även därifrån.

– Vi hoppas att Libyen kan blockera både sin norra gräns, varifrån folk åker för att nå oss, och den södra, varifrån folk kommer in från exempelvis länderna på Afrikas horn, sade Italiens inrikesminister Angelino Alfano under ett besök i Tripoli förra veckan, skriver SvD.

På fredag ska 28 ministrar träffas i Bryssel för att diskutera hur EU ska utveckla EUNavFor Mediterranea – Operation Sophia som bland annat syftar till att stoppa flyktingbåtar från att ta sig över Medelhavet till Europa. Bland förslagen som kommer att diskuteras är om EU-skepp ska tillåtas att gå in i Libyska vatten för att hjälpa Libysk polis och militär fånga in och förstöra flyktingbåtar. Det finns även förslag på att lyfta vapenembargot mot Libyen. 100 miljoner har redan getts i bistånd till Libyen av EU och nu vill unionen ha hjälp att stoppa flyktingar att ta sig till Europa.

Redaktionen
Foto: Italienska kustbevakningen
Externa länkar:
EU vill stänga flyktingrutten från Libyen

About Sten

Check Also

Man skjuten av polis i Grums

BrottTT En man har skjutits av polis i Grums i Värmland natten till tisdagen. Skadeläget …