Home / Utrikes / Europa / Resekaos och oväder i spåren av extremvärmen
En man svalkar sig i De Haan, Belgien, efter en rekordhet dag i landet.

Resekaos och oväder i spåren av extremvärmen

EuropaTT-AFP-Reuters

Värmeböljan i norra Europa som slagit rekord i flera länder mattades av på fredagen. I spåren av hettan har tusentals semesterlediga drabbats av resekaos med försenade och inställda tåg och flyg.

Värmeböljan nådde sin höjdpunkt på torsdagen med nya toppnoteringar i flera länder, bland annat 38,7 grader i Storbritannien. Hettan orsakade stora problem för den brittiska tågtrafiken när räls utvidgades av värmen och bränder bröt ut längs pendeltågslinjerna.

Flygplatserna Heathrow och Gatwick drabbades också av förseningar och inställda flyg när ett oväder med kraftiga regnskurar drog in över landet.

Överhettade spår

Även i Frankrike orsakade extremvädret problem för tågtrafiken med begränsad trafik och förseningar på grund av överhettade spår och tekniska problem. Särskilt skoningslös har värmen varit på landsbygden. Tusentals hektar grödor har förstörts i bränder i norra och centrala Frankrike, och i Oise norr om Paris beordrades jordbrukare att stoppa skördearbetet på obestämd tid.

Minst en jordbrukare omkom sedan han blivit instängd av omgivande bränder, rapporterar lokala medier. Totalt har fem dödsfall i Frankrike hittills kopplats till värmeböljan enligt BBC. I Paris nådde kvicksilvret 42,6 grader på torsdagen, vilket överträffar det gamla rekordet i huvudstaden från 1947 med drygt två grader, rapporterar SMHI. På fredagen stoppades den 19:e etappen av cykeltävlingen Tour de France i förtid till följd av kraftiga regnskurar och ett jordskred som blockerat vägen, uppger nyhetsbyrån Ritzau.

Varning för älgar

Även i Nederländerna, Tyskland och Luxemburg har rekordtemperaturer på över 40 grader noterats. För att samhället ska kunna hantera liknande värmeböljor i framtiden har De gröna i Tyskland föreslagit att människor ska få jobba hemifrån när temperaturen blir för hög, skriver The Guardian.

De nordiska länderna har också fått sin beskärda del av värmeböljan. I Bergen i Norge noterades ett nytt värmerekord med 33,4 grader på fredagen. Även i Finland klättrade temperarturen över 30-strecket på många håll. Den finländska polisen utfärdade en varning efter att ett flertal bilister krockat med älgar som försökte ta sig över vägar i sökandet efter vatten.

About Sten

Check Also

Trump skärper tonen mot Kina om Hongkong

USA/KinaTT President Donald Trump går till skarpt angrepp mot Pekings nya riktlinjer för Hongkong. Trump …