Home / Kultur / Film / Eva Hamilton: ”Vidrig kultur”
Eva Hamilton. Arkivbild.

Eva Hamilton: ”Vidrig kultur”

MetooTT

Efter uppropet i Svenska Dagbladet riktar nu Eva Hamilton hård kritik mot branschen.

Det här kommer att förändra hela branschen. Toleransen för den här typen av maktmissbruk är hädanefter noll, säger hon till TT.

Anonyma berättelser om grova kränkningar och sexuella övergrepp framkommer i uppropet från de 456 skådespelarna i SvD, där man kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. I uppropet finns även ett krav om att arbetsgivare ska sluta ”skydda, anställa och tjäna pengar” på förövare.

Eva Hamilton, som är ledamot i Dramatens styrelse och tidigare SVT-chef, riktar hård kritik mot branschen.

Det är en vidrig kultur som har tillåtits och förlåtits i något sorts sken av manliga genier. Nu är det slut på det, tack och lov, säger hon till TT.

Det här kommer att förändra hela branschen. Toleransen för den här typen av maktmissbruk är hädanefter noll.

”Folk är så tysta”

Nina Fex arbetar som skådespelare på Dramaten och är en av dem som skrivit under uppropet. Hon ingår även i en grupp medarbetare som regelbundet deltar i möten med teaterledningen, och deltog därför i det krismöte som hölls på torsdagsmorgonen. Hon beskriver det som ett bra samtal.

Det man alltid är rädd för att det blossar upp och sedan går tillbaka till det normala. Men kraften i det här gör nog att det faktiskt kan förändra attityder.

TT: När personer i ledningsposition säger att de inte känner till det som beskrivs i uppropet, vad tänker du då?

Först tänker man att, ja det är konstigt. Men å andra sidan så jobbar vi så isolerat och folk är så tysta, så på ett vis är det inte alls konstigt. Chefen är kanske den som får veta sådant här sist. Det är problemet, att vi måste bli öppnare och att alla bitar i organisationen måste bli mer transparenta.

”Ska inte få jobb”

Nina Fex tror att en viktig åtgärd är att se till att man vid varje filminspelning eller uppsättning ser till att den finns en person som är ansvarig för den här typen av frågor.

Sedan tänker jag att de som beter sig så här, de ska inte få jobb. Det ska vara så enkelt, att det måste få konsekvenser, säger hon.

Anna Serner, vd för Svensk filmindustri, hoppas att uppropet kommer bli början till en förändring, och att fler berättar och höjer sin stämma.

Man ska helt enkelt inte kunna bete sig på det här sättet utan att det markeras, även i vardagliga situationer. Jag är djupt tacksam för att de här kvinnorna har vågat träda fram. De kommer att på riktigt ha gjort en skillnad.

About Sten

Check Also

Kvinna som kalkylerade månlandningen död

USATT-Reuters-AFP Den amerikanska matematikern Katherine Johnson, vars beräkningar bidrog till den allra första månlandningen, har …