Home / New / Alkompis idag / Få en kompis och delta i aktiviteter- Kompis Sverige
Foto: Mårten Björk. Takvandring var en av Kompis Sveriges aktiviteter i somras.

Få en kompis och delta i aktiviteter- Kompis Sverige

Kompis Sverige är en organisation som matchar ihop etablerade och nya svenskar som kan bli kompisar. Syftet är att bryta fördomar och minska språkbarriärer.

Det började när Natassia Fry och Pegah Afsharian konkurrerade om samma jobb. Ingen av dem fick jobbet men de lärde känna varandra och resultatet blev Kompis Sverige som idag har omkring 6000 deltagare.

– Vi ville skapa en organisation som skapar jämlika möten mellan nya och etablerade svenskar, där man lär sig av varandra och på så sätt också vidgar sina perspektiv och känner tillhörighet till varandra, säger Pegah Afsharian, en av grundarna.

Kompisar

Idag har Kompis Sverige samarbeten med sex olika kommuner som är Värmdö, Botkyrka, Haninge, Sollentuna, Kristianstad och Lunds kommun. Som ny svensk måste du komma därifrån för att bli matchad med en kompis. Som etablerad svensk kan du bo i hela Stockholm för att få en kompis, avtalen med kommunerna rör de nya svenskarna.

Matchningarna baseras på olika faktorer som bland annat kön, ålder och intressen. Man kan även byta kompis om man inte klickar eller om kompisen inte hinner umgås.

Aktiviteter

Kompis Sverige har även flera kostnadsfria aktiviteter som syftar till att öppna upp nya sociala rum. Alla är välkomna till aktiviteterna oavsett vart man bor.

About Nahritha Al-Khameesi

Check Also

Nya uppgifter – om flickan som tros ha kidnappats till Irak

Nu kommer flickan fram för att berätta sin historia. Hon misstänks ha blivit kidnappad och …