Home / Utrikes / Asien / Fakirfilm slopar Ikeaskåp
Den indiske filmstjärnan Dhanush spelar huvudrollen i ”Fakiren som fastnade i ett skåp”. "Jag kunde verkligen relatera till min rollfigur", säger han till TT. Pressbild.

Fakirfilm slopar Ikeaskåp

FilmTT

Succéboken om en fakir som vill köpa en spikmatta på Ikea har blivit film. Företagsnamnet är borta, men kvar är den varma och humoristiska betraktelsen av livet på flykt.

När boken om fakiren som fastnade i ett Ikeaskåp skulle bli film försvann det svenska företagets namn. Nu heter filmen ”Fakiren som fastnade i ett skåp”.

Det sägs aldrig i filmen att det är Ikea, bara att det är en svensk möbelaffär. Alla tror att det är Ikea, men vi ville inte tvingas be om tillåtelse att filma där och be om tillstånd att använda namnet, säger regissören Ken Scott.

Indisk filmstjärna

Filmen är en samproduktion mellan bland annat Indien, Kanada och USA, och handlar om en ung kärlekskrank indier som fastnar i ett skåp i ett icke namngivet möbelvaruhus och som ofrivilligt skickas i väg på en resa till en rad olika länder.

Huvudrollen spelas av indiske musik- och filmstjärnan Dhanush.

Jag kunde verkligen relatera till min rollfigur. Jag kommer från samma fattiga bakgrund som han gör, jag känner till kampen för att överleva. Så jag behövde inte göra någon research – jag var redan där, säger han till TT.

”Fakiren…” är en komedi, men den tar upp ämnen som migration och flyktingkrisen. Scott säger:

Det är viktigt för mig att bra komedi också tar upp viktiga ämnen. Här är en kille som kommer från ett litet indiskt kvarter, men som av omständigheterna tvingas upptäcka världen och ta del av andras värderingar.

Bollywood-nummer

Den är inte en strikt Bollywood-film, men har ändå två sång- och dansnummer. I ett av dem bryter byråkraterna på ett brittiskt immigrationskontor plötsligt ut i sång och dans.

Jag ville låta mig influeras av de länder vi reste till och som vi skildrade. Just det numret visar den sorts brittiska humor som Monty Python arbetade med. Så det är en hyllning till Python, säger Scott.

Och om man har Dhanush i en film vore det ju fel att inte ha ett äkta Bollywood-nummer.

För Dhanush, som hemma i Indien gjort fler än 30 långfilmer, innebär ”Fakiren…” en internationell debut. Han säger att det tog tid att lära sig hur allt fungerar på inspelningen av en icke-indisk film, och hoppas att fler västerländska filmare ska skildra hans hemland.

Det finns en rikedom där som aldrig har kommit fram. Det finns mycket mer än vad som visats på film i väst.

”Fakiren som fastnade i ett skåp” har svensk premiär denna vecka.

About Sten

Check Also

Kvinna som kalkylerade månlandningen död

USATT-Reuters-AFP Den amerikanska matematikern Katherine Johnson, vars beräkningar bidrog till den allra första månlandningen, har …