Köpenhamns byret (tingsrätt) dömer en tidigare chef för den danska säkerhetspolisen till fyra månaders fängelse. Arkivbild.

Fängelse för tidigare PET-chef i Danmark

DanmarkTT-Ritzau

En tidigare chef för den danska säkerhetspolisen (PET) döms till fyra månaders fängelse.

I boken ”Sju år för PET” bröt han mot sekretessen, har Köpenhamns byret (tingsrätt) kommit fram till.

Jakob Scharf var chef för PET (Politiets Efterretningstjeneste) 2007–2013. Han har själv hävdat att han var försiktig då han inför författaren Morten Skjoldager berättade om sin tid där, men danska myndigheter reagerade starkt.

Ett förbud mot att ge ut boken utfärdades och alla exemplar beslagtogs. Men kort tid därefter publicerades boken i stället som en del av tidningen Politikens helgbilaga.

Metoder och samarbeten

I boken, som gavs ut i oktober 2016, berättar Scharf dels om konkreta terrorutredningar, dels om arbetsmetoder och samarbete med andra underrättelsetjänster.

Åklagarmyndigheten lyfte i åtalet fram 28 passager i boken som kunde ses som avslöjande av hemlig information.

Men inför domstolen ansåg sig inte PET i detalj kunna gå in på varför dessa passager i boken skulle kunna anses skadliga för rikets säkerhet. I stället vittnade den nuvarande PET-chefen Finn Borch Andersen i mer generella ordalag om vilken skada boken vållat. Han framhöll att detaljer som var för sig kan tyckas obetydliga sammantaget kan göra det möjligt att genomskåda hur PET arbetar.

Risk för enskilda

Några av uppgifterna i boken kan ha inneburit risk för enskilda personer, har PET också hävdat.

Av de 28 utpekade passagerna får åklagarsidan medhåll av domstolen om 18. På fyra punkter frias Scharf helt och på sex punkter frias han delvis.

Köpenhamns tingsrätt har också beslutat att de knappt 400 000 danska kronor han tjänat på sin medverkan i bokprojektet ska förverkas.

Tidigare i januari dömdes Politikens chefredaktör och tidningens ägarbolag att betala böter för publiceringen i helgbilagan.

About Sten

Check Also

Fler än 20 miljoner coronasmittade

VärldenTT Antalet som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i världen har nu passerat …