Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Färre döda i terrordåd i världen
En turkisk soldat patrullerar i närheten av nattklubben Reina i Istanbul den 4 januari 2017, där en beväpnad man stormade in på nyårsnatten och började skjuta. Dådet krävde 39 liv, och 79 personer skadades.

Färre döda i terrordåd i världen

VärldenTT

Ett tillbakapressat IS har bidragit till att antalet döda i terrordåd fortsätter att minska – något som särskilt märks av i Irak och Syrien. Samtidigt faller fler människor offer för högerextremt våld, enligt Global Terrorism Index 2018.

2014 var ett mörkt år sett till hur många människor som föll offer för terrorrelaterat våld i världen. Men sedan dess har utvecklingen vänt och i sin årliga sammanställning Global Terrorism Index konstaterar Institutet för ekonomi och fred att det totala antalet döda sjönk med 27 procent mellan 2016 och 2017. Förra året registrerade tankesmedjan 18 814 terrorrelaterade dödsfall i världen – en minskning för tredje året i rad.

Sunniextremistiska Islamiska staten (IS) är fortsatt dödligast, men dess territoriella förluster i Irak och Syrien anges i rapporten som en av förklaringarna till minskningen av det totala antalet döda. I Irak dödades över 5 000 färre människor jämfört med året innan och i Syrien över 1 000 färre.

IS frammarsch var drivande i uppgången av antalet döda i terror, men deras tillbakagång har resulterat i att det nu är betydligt färre som dör, säger Filip Ahlin, analytiker på Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet vid Försvarshögskolan.

Färre döda i Europa

IS förluster i Mellanöstern har även fått effekt i Europa. Trots att antalet terrordåd förra året ökade från 253 till 282 minskade antalet dödsoffer från 827 till 204. Trenden ser ut att fortsätta 2018 med färre än tio döda i terrorrelaterade dåd i Västeuropa under årets första tio månader.

Attackerna under 2015 och 2016 rörde sig om större celler som passerat flera landsgränser och de cellerna ser vi en minskning av. Samtidigt har Europas säkerhetstjänster blivit vassare på informationsdelning och kontroll av personer som rör sig in och ut, säger Ahlin.

Ett orosmoln är dock att IS har omlokaliserat sina resurser från Mellanöstern till länder i Nordafrika, söder om Sahara och sydöstra Asien. I flera av de länderna lider befolkningen redan av våldsdåd utförda av extremistgrupper som al-Shabaab och Boko Haram.

Utländska stridande

Samtidigt väntas IS-anhängare också återvända till länder i Europa.

Det handlar om tusentals utländska stridande som antingen kommer att återvända till Europa eller bli omplacerade någon annanstans, säger rapportförfattaren Tom Morgan till The Independent.

Enligt Filip Ahlin ökar antalet våldsbejakande islamister på europeisk mark. Och i stället för att gå samman i större celler agerar nu allt fler på egen hand – något som också gör säkerhetstjänsternas arbete svårare.

En annan hotfull utveckling som målas upp i rapporten är ökningen av antalet människor som faller offer för dåd utförda av högerextremistiska organisationer och individer. Mellan 2013 och 2017 dog 66 personer i 127 sådana attacker i USA och Västeuropa varav 17 av dödsfallen och 59 av attackerna inträffade förra året, enligt rapporten.

De flesta av de våldshandlingarna begicks av enskilda personer.

Nationalistiska krafter är på frammarsch och fungerar som drivande faktorer. Säkerhetspolisen ser hur vitmaktmiljön ökar och att det även förefaller finnas en ökad vilja att använda våld, säger Ahlin, som dock tillägger att det är svårt för honom att mer specifikt kommentera siffrorna från rapporten.

Svårt att definiera

Institutet för ekonomi och fred definierar en terrorattack utifrån en handfull kriterier. Till exempel ska den vara en medveten handling som medför visst våld eller hot.

Problemet är att det egentligen inte finns någon global definition av vad som verkligen är en terrorattack, vilket alltid gör att det här är svårt att mäta, säger Ahlin.

About Sten

Check Also

Mordförsök utreds efter storbråk

BrottTT Minst tre personer har skadats i samband med ett bråk i Upplands Väsby, norr …