Total förstörelse i staden Harasta, strax öster om huvudstaden Damaskus. Kriget i Syrien kräver nu färre dödsoffer. Arkivbild.

Färre dör i krig och konflikter

KonflikterTT

För tredje året i rad minskade förra året antalet dödsoffer i krig och konflikter. Den främsta förklaringen är att kriget i Syrien minskat i intensitet. Det skriver Dagens nyheter som tagit del av den senaste statistiken över världens krig, sammanställd vid Uppsala universitet.

Syrien gör särskilt stort avtryck i statistiken. Afghanistan och Irak har däremot upplevt sitt blodigaste år sedan kalla kriget, enligt Therese Pettersson, forskningssamordnare för Uppsala konfliktdataprogram UCDP.

Av de stora konflikterna tror jag att Afghanistan kan bli den blodigaste under 2018, säger hon till DN.

I det långa perspektivet är antalet döda i krig högt efter en relativt lugn period under 2000-talet. Sedan andra världskrigets slut har konflikterna blivit allt mindre blodiga med färre dödsoffer.

Generellt finns det stöd för att säga att våldet går ner, att världen i ett längre perspektiv blir fredligare, säger Therese Pettersson.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …