Home / Utrikes / Asien / Tusen hotellgäster i karantän på Teneriffa
Människor med ansiktsmasker i Seoul i Sydkorea.

Tusen hotellgäster i karantän på Teneriffa

CoronavirusTT-AFP-Reuters

En italiensk man har insjuknat av det nya coronaviruset på Teneriffa och omkring 1 000 hotellgäster har satts i karantän på den spanska ön – bland dem svenskar.

Ett första fall har också bekräftats på det spanska fastlandet, i Katalonien.

Mannen i Teneriffa, en italiensk läkare som var på semester på kanarieön har insjuknat i viruset och isolerats på sjukhuset Quirón, uppger Kanarieöarnas regionpresident Ángel Víctor Torres på Twitter. Omkring 1 000 turister har tills vidare satts i karantän på hotellet där mannen bott.

Resebolaget TUI bekräftar att svenska resenärer finns på hotellet.

Vi har två svenskar som bor på hotellet och har rest med oss. Vad gäller nordiska gäster har vi åtta på plats, inklusive de två svenska resenärerna, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI, till TT.

Pratat med resenärer

Bolaget har varit i kontakt med alla sina resenärer som bor på hotellet.

Resenärerna befinner sig inne på sina rum, och de har uppmanats att stanna där. Man kommer att genomföra tester och undersöka hotellgästerna så småningom, men det finns inga indikationer på att någon annan är smittad än så länge, säger Györki.

Vi kommer även att kontakta alla våra gäster som har varit på det här hotellet under de senaste två veckorna, och vi kommer att be dem följa rekommendationerna som svenska myndigheter ger. Vad gäller de resenärer som skulle ha kommit till hotellet de kommande två veckorna kommer vi att boka om dem.

Den smittade mannen i Teneriffa ska vara hemmahörande i Lombardiet i Italien, som haft flera dödsfall de senaste dagarna. Över 200 personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Italien under helgen och merparten av de smittade återfinns just i Lombardiet. Totalt har sju personer avlidit.

Ytterligare ett fall har bekräftats i Spanien – det första på det spanska fastlandet. Den smittade personen befinner sig i Katalonien, rapporterar tidningen La Vanguardia. Myndigheterna har ännu inte delgivit mer information än så.

Totalt fyra personer har därmed testat positivt för Wuhanviruset i Spanien. Av de tre tidigare fallen var två på Kanarieöarna och ett på Mallorca.

Dödsiffran stiger

I Iran fortsätter antalet nya fall att öka och människor uppmanas att hålla sig hemma för att minska smittspridningen, enligt ett uttalande från landets hälsominister. Minst fjorton personer har avlidit enligt de iranska myndigheterna, som har anklagats för att mörka ett högre antal.

I Sydkorea är antalet nya fall det lägsta på fyra dagar. Antalet smittade i landet närmar sig tusen personer, det värst drabbade efter Kina. En person till har avlidit, vilket gör att dödssiffran Sydkorea nu uppgår till åtta.

I Kina, där utbrottet antas ha startat i staden Wuhan, avled på måndagen ytterligare 71 personer som smittats av viruset. Det är ungefär hälften så många som avled på söndagen. Antalet nya smittade var dock något fler, 508 jämfört med 409, varav de flesta i den hårdast drabbade provinsen Hubei där Wuhan är största stad.

De senaste dagarna har flera kinesiska provinser lättat på kontrollåtgärder mot spridningen, men landets nationella vårdmyndighet meddelar att man fortsätter med de strikta åtgärderna i Hubei. Det handlar bland annat om utreseförbud för Wuhans invånare.

Har tillfrisknat

Från Japan rapporterar NHK att en fjärde person som var passagerare ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess, där minst 691 insjuknat i covid-19, har avlidit.

Vietnams vårddepartement meddelar att alla de 16 patienter som bekräftats bära på viruset i landet tillfrisknat, och att man inte har haft några nya fall sedan den 13 februari.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …