Home / zed / Färöarna / Två anhållna efter grundstötning
Ett lastfartyg har gått på grund söder om Oskarshamn. Polisen har gripit fartygets kapten och styrman misstänkta för grovt sjöfylleri.

Två anhållna efter grundstötning

OlyckorTT

Två personer har anhållits efter att ett lastfartyg gått på grund söder om Oskarshamn. Det är fartygets kapten och överstyrman som misstänks för bland annat grovt sjöfylleri.

Grundstötningen inträffade tidigt på lördagsmorgonen. Fartyget är flaggat på Färöarna och besättningen kommer från Ryssland och Filippinerna.

Polisen transporterades ut till fartyget och grep två personer. Överstyrmannen misstänks för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik, och är den som tros ha orsakat olyckan. Kaptenen är misstänkt för grovt sjöfylleri. Han försökte köra loss fartyget från grundet efter olyckan. De två anhölls av åklagare under eftermiddagen.

Enligt Kustbevakningen finns det 44 000 liter diesel i lastfartygets tankar. Ingen olja har läckt ut. Kutsbevakningen har vidtagit åtgärder för att förhindra en läcka.

”Riskerna för utsläpp ökar när fartyget väl ska dras loss”, säger Filip Lundgren, räddningsledare vid Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Det är oklart när bärgningen kan ske. Det är ägarens ansvar att bärga fartyget.

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …