I vissa regioner i Europa har överdödligheten varit hög, medan andra inte drabbats alls. Arkivbild.

Fåtal områden står för flest coronadödsfall

CoronavirusetTT

En stor del av Europa har klarat sig undan den första vågen av coronapandemin utan någon större överdödlighet. Samtidigt har vissa regioner haft upp till tre gånger fler dödsfall än normalt under våren. Det rapporterar Svenska Yle , som tillsammans med analysföretaget Newsworthy, tittat närmare på data från 500 europeiska regioner.

Siffrorna visar att det i vissa områden har skett många fler dödsfall än normalt, medan överdödligheten på andra håll var liten eller ingen alls. Tio procent av de europeiska regionerna i analysen står för knappt hälften av överdödligheten.

Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram det här att det inte är homogent, i till exempel i Sverige. Det finns ju regioner i Sverige som har haft lika få fall som i delar av Finland, Norge eller Danmark. Kanske till och med färre än i Helsingfors, säger Jan Albert som är professor i smittskydd på Karolinska institutet, till Yle.

Flera italienska regioner, främst de som ligger i norra delarna av landet, sticker ut gällande överdödligheten i Europa. I till exempel Bergamo spreds coronaviruset tidigt och fram till slutet av april hade regionen mer än tre gånger fler dödsfall än normalt.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …