Roger Federer. Arkivbild.

Federer: Kanske betyder mest i min karriär

TennisTT-AFP-Reuters

Roger Federer blev tidernas äldsta världsetta efter segern mot Robin Haase i ATP-turneringen i Rotterdam.

Det här kanske betyder mest för mig i min karriär, säger 36-åringen.

Schweizaren, som fyller 37 i augusti, behövde nå semifinal för att passera spanjoren Rafael Nadal, som inte spelar på grund av skada, och vann med 4–6, 6–1, 6–1 mot hemmaspelaren Robin Haase.

Att bli världsetta är den ultimata prestationen i tennis. När du är gammal måste du kämpa dubbelt så hårt för att passera någon annan som jobbat hårt för att nå dit. En dröm som blir sann. Det här kanske betyder mest för mig i min karriär, säger Federer i segerintervjun.

Tidigare rekordinnehavare på herrsidan var amerikanen Andre Agassi, som var 33 år och 131 dagar när han abdikerade från tennistronen för gott 2003. Och Serena Williams, USA, var 35 år och 230 dagar när hon senast var världsetta.

”36 år och 195 dagar… Roger Federer fortsätter att höja ribban i vår sport. Grattis till ännu en fantastisk prestation”, skriver Agassi på Twitter.

Senast Federer toppade tennisrankningen var i oktober 2012, och första gången var i februari 2004. Den 20-faldige grand slam-vinnaren har sedan tidigare rekordet i antal veckor som världsetta (302) och blir på måndag, när världsrankningen uppdateras officiellt, den som har haft längst uppehåll sedan han senast var etta.

Federer hade rasat till 17:e plats på rankningen i januari 2017 efter ett sex månader långt tävlingsuppehåll. Men pausen gav resultat. Sedan dess har kroppen hållit och Federer har vunnit åtta titlar – varav tre i grand slam – och bara förlorat fem matcher totalt.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …