Feiler: Fel av polisen att rubricera det som ofredande

Vänsterpartiets EU-kandidat Dror Feilier upptäckte idag att någon sprejat ett hakkors på dörren till hans bostad. Men när han ringde och anmälde hotet kategoriserades anmälan under ofredande och inte hets mot folkgrupp.

Förutom att vara aktiv i vänsterpartiet är Dror Feiler också ordförande för föreningen Judar för israelisk-palestinsk fred i Sverige.

Det är andra gången denna månad som vänsterpartisten blir utsatt för ett hot. Den 2 maj blev han förföljd av några män i en bil i Malmö som skrek ”judesvin” och ”kommunistsvin” till honom. Båda händelserna är nu polisanmälda.

AL-TID ringer upp Dror Feiler som just nu befinner sig i slutspurten till EU-valet.

– Jag gick ut med soporna, titta lite snett bakom mig och såg ett stort hakkors sprejat på dörren. Det såg lite ut som en krabba.

Hur kändes det att se detta?

– Jag kände mig naturligtvis bestört och skärrad.

Detta är dock inte första gången som Dror Feiler får uppleva hot.

– Jag har tidigare blivit hotad av olika fascister på högerkanten. Det kan vara israeliska fascister eller svenska fascister. Det har att göra med mitt engagemang mot rasism helt enkelt.

Hur tycker du att polisen har skött det här?

Jag tycker att det var fel från polisens sida att rubricera det som ofredande. Enligt min mening är det hets mot folkgrupp. När jag ringde och gjorde en anmälan var jag ganska skärrad men om jag hade ringt nu så hade jag krävt att de rubricerade det som hets mot folkgrupp.

Dror Feiler står på femte plats i vänsterpartiets lista till EU-parlamentet.

Gonzalo Peña Rojas

 

 

About Sten

Check Also

Advent utmaning för kyrkan i coronatider

CoronavirusetTT Körsång, stort luciafirande och samling vid krubban. Adventstiden brukar vara en hektisk tid i …