”Israel förbereder sig för ett överlagt folkmord”

Katerin Mendez (FI) och Ahmad Abonahleh (Fi) skriver i en debattartikel att Sverige, EU och FN måste agera för att förhindra att fler palestinier faller offer för Israels militära attacker.

 

De Israeliska flygattackerna som inleddes i tisdags har nu dödat 167 personer däribland kvinnor och barn. Över 1000 personer rapporteras skadade. Israels plan är att utvidga offensiven, just nu förbereder sig 33 000 reservister på en markoffensiv i Gaza. Israels premiärminister Benjamin Netanyahus hållning är den att operationen fortsätter tills beskjutningarna från de palestinska områdena har upphört. Egypten har stängt gränserna mot Gaza och igår nekades bland annat ett internationellt läkarteam inträde till området.

Ahmad Abonahleh från Palestina kom till Sverige i februari 2014. Ahmad är en fredsaktivist som jobbade med jämställdhetsfrågor och mänskliga rättigheter i Palestina. Ahmad valde att engagera sig i Feministiskt initiativ i samma veva som han kom till Sverige och står nu som symbolisk kandidat till kommunfullmäktige i Malmö. Den 18 juni fick Ahmad sitt permanenta uppehållstillstånd. Kvar i Gaza är hans fru och hans sex månader gamle son, som han aldrig träffat.

Ahmad berättar att om man vandrar längs de smala vägarna i de palestinska flyktinglägren i Gazaremsan, hör man ständigt människor diskutera politik. För den som lever under militär ockupation är sambandet mellan politik och vardagslivet ständigt närvarande. I Gaza har osäkerheten blivit en integrerad del av människors vardag. Med andra ord är det en miljö som saknar stabilitet och säkerhet, där man hoppas på det bästa men förbereder sig på det värsta. Här pratar människor ofta om symptomen på deras lidande, om det ofrånkomliga våldet och krig. Ahmad beskriver Gaza som ett fängelse utan tak eller väggar.

Under de senaste åtta åren har Gaza genomlidit två hänsynslösa aggressiva krig som lämnat Gazas unga befolkning traumatiserade. Israels bombningar av Gaza sker regelbundet och för Gazas befolkning finns det ingenting annat att göra mer än att uthärda våldet.

Den nuvarande humanitära situationen i Gazaremsan förvärras på grund av omfattande svårigheter att försörja folket och en omfattande försämring av infrastrukturen. EU med Sverige som pådrivande land måste föra en trovärdigare utrikespolitik mot Israel och verka för att häva blockaden mot Palestina. Den förödande blockaden mot Gaza orsakar brist. Brist på mänskliga rättigheter men även brist på samspel mellan Gazaborna och omvärlden.

Ahmad belyser att blockaden mot Gaza innebär en systematiskt politiskt isolering. Den palestinska frågan framställs ofta som en humanitär angelägenhet, snarare än en politisk fråga. Palestinierna är ett folk utan rättigheter som är i desperat behov av en politisk lösning för att få slut på en ohållbar situation som uppstått genom ett politiskt beslut 1948.  Ahmad säger att det internationella samfundet måste understryka det palestinska folkets friheter och mänskliga rättigheter, i stället för att fokusera på att lösa symptomen som orsakar det palestinska folkets lidande – genom bistånd.

Fi fördömer Israels attack på Gaza som denna gång mestadels siktat in sig på civila mål, vilka hitintills skördat 25 barns liv. Självklart måste båda parter ta avstånd från våld för att möjliggöra fredsförhandlingar. Men då Israel är en militärmakt och därför den starkare parten i denna konflikt, har de ett större ansvar. Ett ansvar som är illa förvaltat. Israel ignorerar FN:s säkerhetsråds uppmaning om eldupphör och i skrivande stund förbereder sig ockupationsmakten Israel för ett överlagt folkmord – detta medan världen handfallen står och tittar på.

Katerin Mendez, styrelseledamot och riksdagskandidat (Fi) och Ahmad Abonahleh (Fi)

Fi

Foto: Active stills (Huvudbild)

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

One comment