Home / Kultur / Festen ska bygga en skola i Kobanê

Festen ska bygga en skola i Kobanê

Efter att ha besökt den kurdiska staden Kobanê insåg kompisarna Dilan Kuran Burkay och Tina Mofidy Rouhi att de måste göra något för det utsatta folket. De valde att blanda nytta med nöje och skapade Project Rebuild: Kobane som kommer att arrangera en stjärnspäckad insamlingsfest imorgon på Slakthuset i Stockholm.

Under det gånga året har terrorgruppen Islamiska Statens våldsvåg genom länder som Irak, Syrien och Kurdistan uppmärksammats mer och mer. Människors liv har slagits i spillror och städer och samhällen likaså. Vändpunkten beskrivs av många som striden i staden Kobanê som till och med gavs titeln ”Kurdistans Stalingrad”, vilket syftar till ett slag under andra världskriget. Kobanê jämnades dock med marken i många områden och är fortfarande i desperat behov av hjälp i alla dess former.

Jag valde därför att träffa Dilan och Tina för att prata om deras senaste projekt. Båda är aktiva DJ:s som både producerar samt mixar musik på sin fritid. Dilan har även sedan tidigare varit engagerad i andra arbeten för att samla ihop pengar till utsatta i Kurdistan. Men tjejernas senaste projekt är något som föddes ur idén att tillsammans bidra till att bygga en skola i Kobanê. Tina berättar att aktivisten i henne vaknade upp när Dilan kom med idén om Project Rebuild.

– Jag och Tina bestämde oss för att genom våra kontakter inom musikvärlden starta en stödfest för att finansiera byggandet av denna skola. Eftersom vi själva är arrangörerna så vill vi även följa med hela vägen ner och lämna över pengarna personligen, säger Dilan.

De båda berättar att mixen av musik och samhällsnytta var något som passade dem perfekt. Dilan, som inledningsvis är den som tar till orda mest av de två, beskriver detta som något av det viktigaste hon gjort i sitt liv så här långt. Känslan av att återvända från Kobanê var en av skuld, då hon kände att hon övergav de barn hon knutit starka band med där nere. Detta blev drivkraften bakom projektet. När de sedan skulle nå ut med idén så var Slakthuset i Stockholm de första som nappade och parterna fann varandra snabbt och efter att Tina sett en intervju med rapparen Adam Tensta så började de söka efter artister till festen. När sedan hip-hopkollektivet RMH visade starkt intresse för idén så var bollen i rullning för Project Rebuild. Det mesta inför festen har deras sponsorer stått för. De poängterar att de inte vet hur det hela hade slutat utan den hjälpen de fått, berättar Tina.

– Allt detta gav oss sådan sjuk energi att orka med all planering och vi insåg att detta bara måste bli av och det måste bli perfekt, säger Tina.

Projektet med att bygga skolan i staden görs tillsammans med gruppen Rojavakommittén som också kommer att följa med ner för att observera att allt går rätt till och att pengarna kommer fram.
När jag frågar varför de valde just Kobane så berättar Dilan om den personliga kopplingen hon har till staden. Hon berättar att terrorgruppen IS orsakat stor förödelse i många andra städer innan men när konflikten spred sig till Kobane så blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Det som slog henne var hur lite genomslag nyheten fick i internationell media och vilka svaga reaktioner det skapade när risken för ett potentiellt folkmord låg nära. Som kurd reagerade hon på att hennes folks situation marginaliserades av omvärlden, något som skett flera gånger i historien. Denna reaktion övergick sedan i ilska mot media men också mot hennes bekantskapskrets för att det rådde brist på engagemang. Det fick henne och några vänner och ta det aktiva beslutet att åka ner med pengar ihopsamlade för välgörenhetsändamål. Tina fortsätter.

– Just nu är Kobane fritt och många ansåg därför också att situationen var löst. Men bara för att kriget är över innebär det inte att hjälpen inte behövs. Det är en stad som ligger i ruiner.

Det politiska läget i Kobane är i dagsläget mycket känsligt och Dilan tror att det är därför omvärlden agerat så till synes apatiskt. Detta sätter större tryck på de frivilliga krafter som just nu är nere och volontärsarbetar, något som Dilan fick uppleva personligen. Hon skapade ett väldigt starkt band till människorna som hon träffade och såg hur stark vilja de hade trots allt de behövt utstå.
Namnet Project Rebuild: Kobane är skapat så att det enkelt ska gå att applicera på nya områden som behöver stöd av liknande slag och Dilan hintar om att det finns idéer om att redan i sommar kanske göra något igen.

– Vi har planer på att göra ett nytt event i sommar och även detta kommer ha en koppling till välgörenhetsarbetet i Kurdistan, säger Dilan.

Margnus Krantz, frilansjournalist
Magnus Krantz

Fotnot: Dilan Kuran Burkay genomförde November Aid Project tillsammans med Rojda Budak och Seyran Yildiz

Externa länkar:
Facebook eventet: Project: Rebuild Kobane

Lineup på morgondagens fest

Anläggning 296:

◆ RMH: DRÖM • MOD • EGEN är deras motiveringsord! Ni vet vad som gäller när stans intressantaste konstnärer bjuder på en galen show i Kobanes ära.
Det är ett privilegium att presentera : SILVANA IMAM, ERIK LUNDIN, ADAM TENSTA, NEBAY MELES, MICHEL DIDA!!!

◆ ROSH: Vem skriker girlpower om inte ROSH! Med låten ”Karma” kan hon få vilket ställe som helst att gunga. Vi är så peppade på denna bokning så att de inte är sant!

◆ SYSTER SOL: Sveriges reggaedrottning Syster Sol är tillbaka! Hon har släppt fetaste singel och ska tillsammans med tunga DJ Kippsu värma Slakthuset med ljuv reggae. Var beredda på en stämma som talar högt för oss alla!

◆ AK!RA: Sveriges nya upcoming, med hans feta singel ”Power” droppar förbi och langar hiphop ni aldrig hört förut!

Anläggning 296 DJ’s:

◆ Marcus Price
◆ DJ Beneaf
◆ Kippshu
◆ J a c k i e
◆ KMODI

Rökeriet:

◆ Simon de la Onda
◆ Marimba Roney
◆ MAKKS
◆ Dance Kill Move
◆ Big Belly Sound

Packrummet:

◆ Back2Back STHLM
◆ DJ Lerk
◆ Martin & Bobo
◆ Linny Hex
◆ Nyp0n

Rökrutan:

◆ Luc Gatwa
◆ Evyn
◆ Chocochili
◆ DJ Melika
◆ The Salazar Brothers + MC
◆ La Bamba

About Sten

Check Also

Pekka Heino lämnar SVT

TvTT Programledaren Pekka Heino lämnar SVT efter 32 år, skriver Aftonbladet. I en intervju med …