Kvinnan anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.

Fick spiral insatt av misstag

VårdTT

En kvinna i Jönköpings län sövdes för att genomgå såväl en tandoperation som en gynekologisk undersökning. Men när hon vaknade hade en läkare av misstag satt in en hormonspiral, rapporterar Jönköpings-Posten.

Kvinnan har på grund av tidigare erfarenheter problem med att undersökas, och därför hade man beslutat sig för att genomföra undersökningen när hon i alla fall skulle sövas för ett tandingrepp i februari.

I de journalanteckningar tidningen tagit del av säger läkaren ”Tyvärr mindes jag fel från remissen och vi har därför också satt en Mirenaspiral med gott läge… Vi får väl helt enkelt bjuda på den spiralen”.

Men någon spiral ville kvinnan inte ha. Hon har nu fått en remiss till en ny operation för att kunna ta ut spiralen före jul. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har uppmanat kvinnan att anmäla händelsen, vilket hon nu ska göra.

Jag hoppas om inte annat att man inser vad man gjort och läser remisserna lite noggrannare, säger kvinnan till Jönköpings-Posten.

Klinikens verksamhetschef säger till tidningen att:

Alla verksamheter har avvikelser som vi också följer upp i ett visst system. Då hittar man också olika orsaker till att något skett och försöker ändra så att det inte ska hända igen.

About Sten

Check Also

Knivhuggen man i Stockholm avliden

BrottTT En man knivhöggs i Hässelby i västra Stockholm sent på fredagskvällen. Vid 03.30 uppgav …