Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Finansinspektionen granskas av JO
Finansinspektionen utreds efter att ha raderat delar i utlämnade dokument. Arkivbild.

Finansinspektionen granskas av JO

BrottTT

JO inleder en granskning av Finansinspektionen sedan myndigheten raderat delar i dokument.

Detta är uppseendeväckande uppgifter, säger Elisabeth Rynning (JO) till Svenska Dagbladet.

Efter att Finansinspektionen (FI) valde att redigera bort ett textavsnitt ur handlingar som skulle lämnas ut till SvD väljer Justitieombudsmannen Elisabeth Rynning att inleda en utredning av myndigheten.

Tidningen hade stöd av offentlighetsprincipen och FI:s agerande kan utgöra ett grundlagsbrott, enligt offentlighetsexperten Nils Funcke.

JO har ett åtalsinstrument att ta till och i allvarliga fall ska det användas, säger han till SvD.

Även Riksrevisionsverkets tidigare generaldirektör Inga-Britt Ahlenius har reagerat starkt på uppgifterna och säger att det är ytterst anmärkningsvärt att radera innehåll i ett dokument innan man lämnar ut det.

Offentlighetsprincipen är central i svensk förvaltningskultur och en viktig förklaring till den generellt höga kvaliteten i den svenska förvaltningen, säger hon till SvD.

De aktuella dokumenten handlade bland annat om en intern konflikt inom FI mellan myndighetens penningtvättsexperter och ledning. Medan experterna ville fälla flera banker för stora brister när det gäller skydd mot penningtvätt och terrorfinansiering ville ledningen fria och valde en ”kommunikativ tillsyn”.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …