Finlands premiärminister Sanna Marin under en presskonferens i Helsingfors i förra veckan om coronavirusutbrottet.

Striktare begränsningar planeras i Finland

FinlandTT

Finlands regering arbetar hårt för att bromsa virusepidemin i landet. Men lagstiftningen är strikt, vilket gör att det kan ta flera dagar att införa nya restriktioner.

Förberedelser för att införa nya begränsningar för bland annat restauranger och för den fria rörligheten pågår, meddelar statsminister Sanna Marin på Twitter.

”Regeringen är redo att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stoppa epidemin, försäkra vårdens kapacitet och skydda dem som är i fara. Våra lagar har ett strikt ramverk för regeringens agerande och förberedelserna tar i bästa fall några dagar”, twittrar hon.

”Nu arbetar vi under tidspress med de verktyg vi har.”

Under helgen sade statsministern att det kan bli aktuellt att stoppa resor till och från landskapet Nyland, som är värst drabbat, för att minska smittspridningen. Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt finns fler coronasmittade än i resten av landet sammanlagt.

Vi har konsulterats i frågan och jag stödjer tanken på att isolera Nyland. Det är det effektivaste sättet att se till att coronaviruset inte sprids till andra landskap i landet, säger landskapsdirektör Ossi Savolainen på Nylands förbund, rapporterar SPT.

Inte lättvindigt

Justitieminister Anna-Maja Henriksson anser däremot att ribban måste vara hög för att spärra av områden och vill i så fall att hälsomyndigheterna först ska bedöma det som en nödvändig åtgärd för att skydda människors liv och hälsa, skriver Svenska Yle.

Det är inget man lättvindigt kan ta till för att man tycker att det kunde vara en god idé. Och åtminstone ännu så har jag inte sett den faktabasen när det gäller Nyland, säger hon.

Förra veckan beslutade regeringen om att stänga skolorna i Finland. Under helgen kom dock besked om att alla barn i lågstadiet kan få gå i skolan om det är nödvändigt, eftersom förvirring rått om vilka branscher som anses vara kritiska för samhällets viktiga funktioner. Regeringen upprepar dock sin rekommendation om att skolbarnen ska hållas hemma om det inte är absolut nödvändigt för föräldrarna att skicka dem till skolan.

Skapa beredskapsgrupper

Finlands regering har uppmanat kommunerna att skapa beredskapsgrupper med anledning av coronaviruset, meddelar kommunminister Sirpa Paatero. Men de som väntat på besked om stödpaket till landets kommuner får fortsätta vänta.

Under söndagen bedömde kommunförbundet att kommunerna kommer att drabbas av kostnader på 1,5 miljarder euro på grund av coronaviruset. Sedan tidigare har regeringen beslutat att minskade skatteintäkter för kommunerna på grund av virusets framfart ska kompenseras.

About Sten

Check Also

Nattklubbar kräver stöd

EkonomiTT Jag är snart i konkurs. Allt jag byggt upp i åratal håller på att …