Förbundskapten Janne Andersson under förra årets januariturné i Abu Dhabi.

”Finns chans att slå sig in i VM-truppen”

FotbollTT

För de flesta är januariturnén en möjlighet att få känna på landslagsmiljön.

Men för några kan det bli VM-spel i sommar.

Det finns absolut chans för spelare här att slå sig in i VM-truppen, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Fotbollslandslagets tio dagar i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten ska främst ge spelarna som står strax utanför A-landslaget en chans att visa upp sig och få lära sig allt kring landslagets rutiner och spelsätt – för att vara redo när de väl får chansen i tävlingsmatcher.

Därför gör vi det här så likt det riktiga landslaget som möjligt. Det är en jättestor förtjänst att få göra en smygdebut i landslaget på det här viset, säger Andersson på en presskonferens inför landskamperna mot Estland och Danmark.

Jag vet inte om det är extra viktigt under ett VM-år, det är bra att varje år få se dem som är strax utanför landslaget och få lära känna dem.

Landskamper snart klara

I Anderssons fokus finns förstås också VM och förberedelserna inför sommarens mästerskap. Han säger att planen är på väg att spikas, att det endast återstår detaljer som kan bli helt klara under landslagslägret.

Vi ska spela två matcher inför VM och ha två break under förlägret, det är grundtänket, säger Andersson.

Och preliminärt presenteras VM-truppen i mitten av maj.

Det är också klart att det blir ytterligare en landskamp i mars, utöver den redan planerade mot Chile.

Under lägret i Abu Dhabi ska Sverige spela två landskamper, mot Estland på söndag och mot Danmark den 11 januari.

Det blir två tuffa matcher. Estlands spelare har 319 landskamper ihop och elva spelare som var med i det senaste VM-kvalet. I Danmark har man fler debutanter än vi, men två som var med i VM-playoff mot Irland, så det är väl rätt likt vår trupp, säger förbundskaptenen.

Nio debutanter

Den svenska truppen har nio spelare som kan få göra sina första A-landskamper.

Det finns många intressanta spelare. Tyvärr fick vi några återbud av olika skäl. Det är tråkigt för dem som inte kan vara med. Men det goda med det onda är att vi får se andra spelare.

Erdal Rakip, Carlos Strandberg och Magnus Eriksson lämnade sena återbud, men i och med att Jordan Larsson återvänder till allsvenskan (IFK Norrköping), kommer han att ansluta till landslaget.

About Sten

Check Also

Kriminalvårdens nya gd: De får bära ut mig

BrottTT Brist på platser, besöks- och permissionsförbud, coronapandemi och stabsläge har präglat Martin Holmgrens första …