Home / Utrikes / Europa / Fiskar hotade av lågt vatten i åarna
Åar och andra mindre vattendrag kan drabbas av fiskdöd när vattennivån sjunker på grund av torka. Men fiskbestånden återhämtar sig snabbt om det blir normalt väder nästa år. Arkivbild.

Fiskar hotade av lågt vatten i åarna

VäderTT

När torkan får vattennivån att sjunka i åar och andra vattendrag kan fisken dö av syrebrist, eller för att vattnet blir för varmt. Då kan fiskbestånd slås ut på kort sikt. Men med normalt väder nästa år kommer fisken tillbaka.

I Västra Götaland är det nu förbjudet att hämta vatten ur små och medelstora vattendrag, eftersom vattennivåerna är så låga. Fredrik Nordwall, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, tycker att man bör tänka likadant i alla områden som har drabbats av torkan.

Det är värst i södra Sverige. Och när vattenståndet är lågt är det i små vattendrag som fisken påverkas mest. Där blir det lättast syrebrist och höga vattentemperaturer, och dessutom minskar ju livsutrymmet så att det blir hårdare konkurrens om födan, säger Fredrik Nordwall.

Lax och öring

Fiskarter som behöver mycket syre är mest illa ute – som lax, öring och harr.

Det kan bli väldigt påtagligt när det händer, säger Nordwall om risken för utslagna fiskbestånd.

Men på lång sikt ska det inte ha så stor betydelse. Fisk är tålig, med stor förmåga till reproduktion, och kan snabbt återhämta sig.

Fredrik Nordwall påminner om de torra somrarna 1994 och 1995. Då drabbas fiskarter på sina håll i Sverige, men var snart tillbaka igen.

Det är om det blir många torra år i rad som man kan bli orolig, tycker han generellt.

Svaga bestånd

Men på vissa ställen bör man vara extra uppmärksam.

Är ett fiskbestånd redan svagt av annan miljöbelastning, så bidrar torkan till att stressa det. Då ska man vara extra försiktig, säger Fredrik Nordwall.

I många floder och sjöar påverkas vattennivån av hur mycket vatten som släpps igenom någon kraftverksdamm eller sluss.

Det är ofta kraftföretag som sköter regleringen inom ramar som bestämts i en vattendom, och de brukar vara uppmärksamma både när det är mycket och när det är lite vatten, säger Fredrik Nordwall.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …