Home / Samhälle / Djur / Fler ”adopterar” hundar från utlandet
Veterinärer varnar för att adoptera gatuhundar. Arkivbild.

Fler ”adopterar” hundar från utlandet

DjurTT

Antalet hundar som ”adopteras” från andra länder ökar, trots att veterinärer varnar för att ta hand om utländska gatuhundar, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Enligt Jordbruksverkets och Tullverkets statistik ökar antalet med runt 100 hundar per år. Totalt kommer nu mellan 500 och 1 000 hundar till Sverige från andra länder varje år.

Men det är inte riskfritt att ta sig an en gatuhund. Djuren kan bära på sjukdomar, som trots att hunden testas negativt kan smitta.

Det är så lätt att tro att ett testresultat är sanningen om sjukdomsstatus. Det finns många anledningar till att en sjukdom inte ger utslag på ett test, säger veterinären och epidemiologen Gunilla Hallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt till Sveriges Radio.

Det finns flera organisationer som samlar in och tar hand om herrelösa hundar i andra länder, och sedan för dem till bland annat Sverige där de säljs till nya ägare.

About Sten

Check Also

Tapentadol kan förklara överdoser i norr

Medicin/HälsaTT Polisen misstänker att den narkotikaklassade opioiden tapentadol ligger bakom de många överdoserna i Västerbotten …