Home / zed / Abu Dhabi - Förenade Arabemiraten / Fler hjälparbetare dödas i konfliktområden
Ett flyktingläger i Sydsudan. Attacker mot hjälparbetare i konfliktområden ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Arkivbild.

Fler hjälparbetare dödas i konfliktområden

VärldenTT-Reuters

Attacker mot hjälparbetare i konfliktområden ökar kraftigt.

2017 dödades närmare 140 hjälparbetare världen över, visar en ny rapport. Sydsudan är det farligaste landet.

Antalet dödade hjälparbetare ökade med 23 procent under 2017, jämfört med året före. Totalt dödades 139 hjälparbetare, vilket är den näst högsta siffran som hittills registrerats. Dessutom skadades 102 hjälparbetare och 76 utsattes för kidnappning, visar den årliga rapporten som sammanställts av konsultgruppen Humanitarian Outcomes.

Lokala hjälparbetare

Två tredjedelar av 158 attacker mot humanitära hjälpinsatser förra året inträffade i Sydsudan, Syrien, Afghanistan och Centralafrikanska republiken. De flesta skedde i områden där internationella hjälporganisationer har begränsat tillträde och beroendet är desto större av inhemska organisationer. Nio av tio drabbade var också lokala hjälparbetare.

Lokala grupper tar på sig stora risker i de här konflikterna, säger Abby Stoddard, som varit med och tagit fram rapporten.

Fler kidnappningar

Statistiken visar också på en kraftig ökning av kidnappningar av hjälparbetare i Sydsudan. Enligt Stoddard har kidnappningarna i landet blivit en medveten taktik för att kontrollera leveranserna av nödhjälp snarare än att få ut lösesummor, något som är vanligt i andra konfliktområden.

Den norska Flyktninghjelpen (NRC) säger att hundra hjälparbetare har dödats i Sydsudan sedan konflikten i området blossade upp 2013.

”Hjälparbetare skyddas av internationell lag och får inte användas som redskap i konflikten i Sydsudan. Våld mot hjälparbetare lamslår vårt livräddande arbete”, påpekar NRC:s generalsekreterare Jan Egeland i ett uttalande.

About Sten

Check Also

Moskva skriver upp dödstal

RysslandTT Hälsovårdsmyndigheterna i Moskva har mer än fördubblat siffrorna över avlidna i covid-19 i staden …